Οι κάτοικοι μιας φτωχής συνοικίας της Μασσαλίας εκδίωξαν Ρομά από τον καταυλισμό τους και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Μετά το περιστατικό αρκετές γαλλικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι ενδέχεται να επαναληφθεί.
Στη Γαλλία ζουν 15.000 με 20.000 Ρομά, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι εντάσεις για τους παράνομους καταυλισμούς τους, που συχνά βρίσκονται στην άκρη των πόλεων, έχουν αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει πιο δύσκολη την εκδίωξή τους από την αστυνομία.
Πλέον χρειάζεται απόφαση δικαστηρίου προκειμένου η αστυνομία να απομακρύνει τους Ρομά, ενώ μέχρι πρότινος αρκούσε μια απόφαση των τοπικών αρχών. Παρόλα αυτά, τους τελευταίους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση Ολάντ έχει εκκενώσει δεκάδες καταυλισμούς και έχει απελάσει εκατοντάδες Ρομά.
Οργισμένοι για την αύξηση των κλοπών και των ληστειών για τις οποίες κατηγορούν τους Ρομά και καθώς δεν ήθελαν να περιμένουν μέχρι την επίσημη απόφαση για την εκδίωξή τους, οι κάτοικοι της συνοικίας αυτής περικύκλωσαν τον καταυλισμό, που βρίσκεται στα βόρεια της Μασσαλίας, και ζήτησαν από τους 40 ανθρώπους που ζούσαν εκεί να φύγουν.
Όταν απομακρύνθηκαν όλοι οι Ρομά οι κάτοικοι πυρπόλησαν ό,τι είχε απομείνει στον καταυλισμό: μερικές σκηνές και πλυντήρια.
«Οι άνθρωποι λένε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά, όποτε πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Αυτό φοβόμαστε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Φατχί Μπουαρουά του ιδρύματος Abbe Pierre που φροντίζει άστεγους.
Οι κάτοικοι της συνοικίας αυτής της Μασσαλίας αποφάσισαν να δράσουν μόνοι τους, όταν τους είπαν ότι θα πρέπει να περιμένουν για την απόφαση της δικαιοσύνης προτού μπορέσει να εκκενωθεί ο καταυλισμός των Ρομά, κάτι που ενδέχεται να πάρει εβδομάδες.
Οι κάτοικοι ενημέρωσαν την αστυνομία για τα σχέδιά τους. Αν και στον καταυλισμό ήταν παρόντες πολλοί αστυνομικοί, δεν προσπάθησαν να σταματήσουν τους κατοίκους, δήλωσε μια αστυνομική πηγή στο Reuters.
Η δήμαρχος της περιοχής επεσήμανε από την πλευρά της ότι δεν συμφωνεί με τη δράση των κατοίκων, όμως πρόσθεσε ότι κατανοεί την οργή τους.
«Μου είπαν ότι έχουν κουραστεί από την κατάσταση, με τα περιττώματα που υπάρχουν παντού», δήλωσε η Σαμιά Γκαλί στην εφημερίδα Le Figaro, επισημαίνοντας ότι η νέα διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την απομάκρυνση των Ρομά προκαλεί καθυστερήσεις.
«Πρέπει να σταματήσουμε να καθόμαστε γύρω από τραπέζια (και να συζητάμε) και να αναλάβουμε δράση», υπογράμμισε, ενώ προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέες τέτοιες ενέργειες από τους κατοίκους.