Ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που δρα στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι βομβάρδισε τις τελευταίες ημέρες δύο τεμένη, στο ένα από τα οποία, κατ’ αυτόν, είχαν εγκαταστήσει το αρχηγείο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), στη Σούσα, στην ανατολική Συρία.
Ο διεθνής συνασπισμός ανέφερε ότι κατέστρεψε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών «πολλά κτίρια που χρησιμοποιούσε (το ΙΚ) για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των συμμάχων (του) των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Σούσα».
«Το ένα από αυτά τα κτίρια ήταν ένα τέμενος που χρησιμοποιείτο ως θέση άμυνας (…) και το πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί τζιχαντιστές που πυροβολούσαν» εναντίον μαχητών των ΣΔΔ, μιας συμμαχίας αραβικών και κουρδικών οργανώσεων που πολεμά με την υποστήριξη των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ στην ανατολική Συρία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του συνασπισμού.
Επρόκειτο για το δεύτερο τέμενος που έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής μέσα σε τέσσερις ημέρες: την Πέμπτη, αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα πρώτο τέμενος, το οποίο είχε μετατραπεί από το ΙΚ σε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 «τρομοκράτες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνασπισμού, τον συνταγματάρχη Σον Ράιαν.
Οι χώροι θρησκευτικής λατρείας κανονικά προστατεύονται βάσει των συμβάσεων της Γενεύης, αναγνώρισε τη Δευτέρα ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Ρομπ Μάνινγκ.
«Εκτός αν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς», έσπευσε να συμπληρώσει. «Όταν το ΙΚ επιλέγει εσκεμμένα να χρησιμοποιήσει αυτό το κτίριο και να το κάνει κέντρο διοίκησης του ελέγχου», τότε αυτό «χάνει το καθεστώς του προστατευμένου κτιρίου», εξήγησε.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αεροπορική επιδρομή της Πέμπτης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άμαχοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, μέλη των οικογενειών μελών του ΙΚ. Σκοτώθηκαν επίσης 11 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.
Ο συνασπισμός αντιθέτως ανέφερε ότι και στις δύο περιπτώσεις ήταν παρόντες όταν προχώρησε στις επιδρομές μόνο μαχητές.
Τα δύο τεμένη τα οποία καταστράφηκαν απέχουν λιγότερο από τρία χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, ανέφερε μια στρατιωτική πηγή.
Ήταν οι τζιχαντιστές του ΙΚ αυτοί που μετέτρεψαν τα τεμένη σε «στρατιωτικούς στόχους», επέμεινε ο συνταγματάρχης Μάνινγκ. «Είναι βάρβαροι, δεν έχουν καμιά ηθική, το να προκαλούν κινδύνους για τους άμαχους δεν είναι κανένα πρόβλημα γι’ αυτούς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανού Πενταγώνου.