«Εκατοντάδες στρατιώτες» πιστοί στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη βαρέων στρατιωτικών οχημάτων, εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση στην Μπάμπιλα, μια τοποθεσία κοντά στην Δαμασκό, για να αποπειραθούν να εξαλείψουν θύλακες αντίστασης των ανταρτών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι στρατιώτες εισέβαλαν στην περιοχή, όπου χθες σημειώνονταν βομβαρδισμοί και μάχες και όπου έχουν οχυρωθεί μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).
«Η κοινότητα αυτή, όπως και αυτή στη Γιάλντα, βρίσκονται στα όρια των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες της Δαμασκού όπως η Τανταμόν και είναι ο στόχος μεγάλων επιχειρήσεων του στρατού, για να τις ελέγξει», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.
Μάχες μαίνονται επίσης στην αλ Κάζαζ, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, όπου οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν συλλάβει δεκάδες νέους άνδρες, κάτι που κάνουν συχνά στις λαϊκές συνοικίες της περιοχής αναζητώντας αντάρτες και ακτιβιστές. Σφοδρά πυρά ακούγονταν στην Τανταμόν και στη Γιαρμούκ, όπου βρίσκεται ένας μεγάλος καταυλισμός Παλαιστίνιων προσφύγων, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Το πρωί, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βομβαρδίστηκαν δύο περιοχές. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην Δαμασκό, μετέδωσε ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων.
Αλλού στη χώρα, δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, ενώ δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους από όλμο στην ομώνυμη πόλη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πολλά σπίτια σε πολλούς οικισμούς, ενώ στην Χομς, στην κεντρική Συρία, ένα παιδί σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή και τρεις πολίτες στην Ταλμπισέχ.
Σήμερα σύμφωνα με έναν πρώτο προσωρινό απολογισμό του Παρατηρητηρίου, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά αντάρτες, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών κι αυτοπτών μαρτύρων. Χθες Πέμπτη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ΜΚΟ, οι νεκροί ήταν 153–83 πολίτες, 46 στρατιώτες και 24 αντάρτες–σ’ όλη τη χώρα.
Στην περιφέρεια της Δαμασκού βρέθηκαν χθες τουλάχιστον 23 πτώματα ανθρώπων των οποίων η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, στην Ζαμάλκα, ενώ άλλα 22 βρέθηκαν στην περιοχή Κατάνα. Σήμερα, βρέθηκαν έξι σοροί στη Χαράστα, επίσης στην επαρχία της Δαμασκού, κάποιες εκ των οποίων έφεραν σημάδια από βασανιστήρια.
Τα μακάβρια ευρήματα αυτού του είδους έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα, με το Παρατηρητήριο να κάνει λόγο για κλιμάκωση των αυθαίρετων και συνοπτικών εκτελέσεων.
Στο μεταξύ η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι «εκκαθάρισε» δύο συνοικίες στην πόλη Χαλέπι, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει πως «οι γενναίοι στρατιώτες μας κατάφεραν» να ανακτήσουν «τον έλεγχο της Σάιφ αλ Νταουάλα και της Χάνου». Ωστόσο, αντάρτες στην πόλη διέψευσαν την είδηση αυτή, λέγοντας ότι προβάλλουν σφοδρή αντίσταση και στις δύο συνοικίες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η χώρα του και η Βρετανία συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθεί η πολιτική μετάβαση από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια νέα κυβέρνηση, ενώ χθες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι επέκρινε έντονα τον Άσαντ εκτιμώντας ότι έχει έλθει η ώρα να υπάρξει αλλαγή στη Συρία.
Τα συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν σήμερα δηλώσεις του Φάισαλ Μέκνταντ, υφυπουργού Εξωτερικών της Συρίας, που σχολίασε ότι με τις χθεσινές δηλώσεις του Μόρσι «σηματοδοτήθηκε ο θάνατος» της ομάδας επαφής που είχε προτείνει να συσταθεί για να επιλυθεί η κρίση.
«Η Συρία αντιμετωπίζει θετικά κάθε πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στο να συμβάλλει να περιοριστεί η κρίση και να επιτραπεί μια επιστροφή στην ομαλή ζωή» για τη χώρα, είπε ο Μέκνταντ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, αλλά ο Μόρσι «με τις τελευταίες του δηλώσεις σήμανε το θάνατο» της αιγυπτιακής πρότασης να σχηματιστεί μια ομάδα επαφής με την συμμετοχή του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας κάλεσαν τους ομολόγους τους της ΕΕ να έχουν «μια ουσιαστική στρατηγική συζήτηση» για τη Συρία στη σημερινή άτυπη σύνοδό τους, που κανονικά επρόκειτο να επικεντρωθεί σε ζητήματα υδάτινων πόρων και παιδείας.
«Η κόπωση του συριακού στρατού, η επέκταση της σύγκρουσης στην Δαμασκό και στο Χαλέπι, ο αυξανόμενος αριθμός αυτομολήσεων ανώτερων αξιωματούχων. . . καθώς και η αντοχή της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης είναι παράγοντες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εβδομάδες αυτού του σάπιου καθεστώτος είναι μετρημένες», ανέφεραν σε επιστολή τους ο Λοράν Φαμπιούς και ο Τζούλιο Τέρτσι.