Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προχωράει σήμερα στον πρώτο του ανασχηματισμό, με στόχο την ανανέωση της κυβέρνησής του στα μέσα της θητείας της, αλλά διατηρώντας την ίδια πορεία πλεύσης, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης και την Ντάουνινγκ Στριτ.
Συνολικά περίπου 20 υπουργοί αναμενόταν να αντικατασταθούν στην κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σύμφωνα με τους Τάιμς.
Οι σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ή ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ των πρώτων και πιο σημαντικών αλλαγών που ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται ο διορισμός στο υπουργείο Υγείας από το υπουργείο Πολιτισμού που ήταν προηγουμένως του Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί την Άνοιξη για τις στενές του σχέσεις με τον όμιλο των μέσων ενημέρωσης του Μέρντοκ, που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου με τις υποκλοπές.
Ο Χαντ δήλωσε για το διορισμό του στο υπουργείο Υγείας ότι του έγινε μια «απίστευτη τιμή». «Είναι ένα τεράστιο καθήκον και το μεγαλύτερο προνόμιο που μου έχουν εμπιστευτεί ποτέ στη ζωή μου», δήλωσε κατά την έξοδό του από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Χαντ –στον οποίο πριν από μερικούς μήνες ασκούνταν πιέσεις από την αντιπολίτευση για να παραιτηθεί– θα έχει να φέρει σε πέρας την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος υγείας, την οποία είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του Άντριου Λάνσλεϊ.
Την κυβέρνηση εγκαταλείπει κατά τον ανασχηματισμό αυτόν ο ευρωπαϊστής υπουργός Δικαιοσύνης Κένεθ Κλαρκ που ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα, εν μέσω των πιέσεων που δέχεται εδώ και μήνες ο Κάμερον από τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του. Αυτός αντικαθίσταται από τον Κρις Γκρέιλινγκ, ο οποίος θεωρείται περισσότερο προσκείμενος προς τη δεξιά από τον προκάτοχό του.
Παράλληλα ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Ντέιβιντ Λόουζ, ο οποίος αναγκάστηκε μερικές εβδομάδες μετά την άνοδο στην εξουσία του Κάμερον να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο υπόθεσης πλαστών δαπανών, μπορεί να επανέλθει στην κυβέρνηση.
Ο ανασχηματισμός αυτός γίνεται στα μέσα της θητείας του Κάμερον, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το Μάιο του 2010. “Ο πρωθυπουργός θεωρεί το δεύτερο μισό της θητείας του ως το στάδιο επίτευξης αποτελεσμάτων” ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, ο Κάμερον «έχει στόχο τους υπουργούς που δεν στάθηκαν στο ύψος» των περιστάσεων, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, ενώ οι Τάιμς σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει «σε μια νέα γενιά να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».