Οι επιθέσεις που εξαπέλυσε ο συριακός στρατός με πυροβολικό και ελικόπτερα στα προάστια της Δαμασκού στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους σήμερα, είπαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Έξι από τους ανθρώπους σκοτώθηκαν στη συνοικία Τζομπάρ της Δαμασκού, όπου ακτιβιστές είπαν ότι ένα ελικόπτερο του συριακού στρατού καταρρίφθηκε –σύμφωνα με τις αρχές, κατέπεσε– νωρίτερα σήμερα.
Εικόνες που δημοσιοποίησαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εικονίζουν 20 σορούς στο δάπεδο ενός τεμένους στην γειτονική συνοικία Ζαμάλκα, ανάμεσά τους τρία παιδιά. Τα υπόλοιπα θύματα αναφέρθηκαν στις συνοικίες Ιρμπίν, Χαράστα, Κφαρ Μπάτνα και Μουλέιχα, ανατολικά και βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.
Στο μεταξύ, η Unicef και η Ιορδανία απηύθυναν χωριστά έκκληση για κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων στο έδαφος του χασεμιτικού βασιλείου.
Η ιορδανική κυβέρνηση καλεί να διατεθούν σε ανακοίνωσή της περίπου 429 εκατ. δολάρια για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των προσφύγων, που ενδέχεται να διαρκέσουν καιρό.
Η Unicef από την πλευρά της ζήτησε 54 εκατ. δολάρια «κατεπειγόντως» για να καλύψουν τις «πιεστικές» ανάγκες των προσφύγων.
Η ιορδανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η δαπάνη για την «υποδοχή πλέον των 150.000 Σύρων εκτιμάται σε περίπου 152 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση, για να καλυφθούν τα αυξανόμενα έξοδα για τις βασικές υπηρεσίες και άλλα έμμεσα έξοδα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε σήμερα να υπάρξει περισσότερη βοήθεια από άλλες χώρες ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγεθυνόμενη κρίση των Σύρων προσφύγων, προσθέτοντας πως θα θέσει το ζήτημα στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία εντός της εβδομάδας.
Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες σε πάνω από 80.000, και το σαββατοκύριακο οι τουρκικές αρχές άρχισαν να κρατούν προσωρινά τους πρόσφυγες στα σύνορα.
Συνολικά πάνω από 200.000 Σύροι έχουν προσφύγει σε γειτονικά κράτη από την έναρξη της κρίσης, ξεπερνώντας τις προβλέψεις του ΟΗΕ για 185.000 πρόσφυγες ως τα τέλη του 2012.
Ο Νταβούτογλου έχει καλέσει να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» εντός του συριακού εδάφους, αλλά η Άγκυρα έχει αποφύγει να αναλάβει δράση μονομερώς πρακτικά εισβάλλοντας στο συριακό έδαφος.