Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σήμερα το στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων σε μία πόλη κοντά στην πρωτεύουσα την οποία ανακατέλαβε η κυβέρνηση από τους αντάρτες.
Στην πόλη Νταράγια νοτιοδυτικά της Δαμασκού, περίπου 320 πτώματα, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, βρέθηκαν σε σπίτια και υπόγεια, σύμφωνα με ακτιβιστές που είπαν πως οι περισσότεροι φαίνεται πως εκτελέστηκαν από στρατιώτες που έκαναν επιδρομές από σπίτι σε σπίτι.
Ακτιβιστές «ανέβασαν» πολλά βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνουν σειρές ματωμένων πτωμάτων τυλιγμένων με σεντόνια. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς φαίνεται να είναι νεαροί άνδρες σε μάχιμη ηλικία, αλλά τουλάχιστον ένα βίντεο δείχνει πολλά παιδιά που φαίνεται να έχουν πυροβοληθεί στο κεφάλι. Το πτώμα ενός μικρού παιδιού είναι γεμάτο αίματα.
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται σε ολόκληρη τη Συρία καθώς η 17μηνη εξέγερση γίνεται όλο και πιο αιματηρή, ιδιαίτερα στη βόρεια πόλη Χαλέπι, όπου ο στρατός και οι αντάρτες φαίνεται να έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο φθοράς.
Στο Χαλέπι, οι μάχες σήμερα ήταν οι σφοδρότερες της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκονται επί τόπου.
Μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν βόμβες και ρουκέτες εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες νότια του Χαλεπιού, της μεγαλύτερης συριακής πόλης, καθώς οι κάτοικοι έφευγαν πανικόβλητοι. Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς εκεί άκουσαν ισχυρές εκρήξεις καθώς σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονταν στον ουρανό.
Οι σκοτωμοί στην Νταράγια, μια πόλη που κατοικείται από σουνίτες της εργατικής τάξης και η οποία υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς επί τρεις ημέρες προτού ανακαταληφθεί από το στρατό την Παρασκευή, ανέβασε σε 440 το συνολικό αριθμό των νεκρών το Σάββατο (χθες), έναν από τους υψηλότερους αφότου ξεκίνησε η εξέγερση, ανέφερε ένα δίκτυο ακτιβιστών που αποκαλείται Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε: «Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας καθάρισαν την Νταράγια από τα κατάλοιπα ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων που διέπραξαν εγκλήματα εναντίον των γιων της πόλης».
Ο Άσαντ, που συναντήθηκε σήμερα στη Δαμασκό με ιρανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, είπε πως η κρίση στη Συρία είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας δυτικών και περιφερειακών κρατών να συντρίψουν το ρόλο της χώρας στην «αντίσταση» απέναντι στη δυτική και ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή.
«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς μια συνωμοσία εναντίον της Συρίας αλλά της περιοχής στο σύνολό της, στην οποία η Συρία είναι θεμέλιος λίθος», είπε ο Άσαντ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. «Ο συριακός λαός δεν θα επιτρέψει αυτό το σχέδιο να επιτύχει τους σκοπούς του, ανεξάρτητα από το κόστος».
Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς στο Χαλέπι είδαν αεριωθούμενα να κάνουν γύρους πάνω από την πόλη καθώς πυκνές στήλες καπνού υψώνονταν στον ουρανό. Κάτοικοι εγκατέλειπαν πανικόβλητοι τις εστίες τους καθώς ένοπλοι γέμιζαν τους δρόμους εξαπολύοντας, ανεβασμένοι σε φορτηγά, αντιαεροπορικά πυρά εναντίον ενός αεριωθούμενου καθώς ένα ελικόπτερο πετούσε από πάνω.
Οι αντάρτες λένε πως ελέγχουν τουλάχιστον το 50% της πόλης των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά ο έλεγχος αυτός παραμένει επισφαλής όσο οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύουν την αεροπορική δύναμή τους εναντίον των μαχητών που είναι σχετικά ελαφρά οπλισμένοι. Κάποιοι αντάρτες στο Χαλέπι πυροβόλησαν με επιθετικά τουφέκια εναντίον ελικοπτέρου που τους επιτίθετο.
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και «τρομοκράτες» στην κεντρική συνοικία του Χαλεπιού δίπλα στην ιστορική Παλιά Πόλη και σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το αρχαίο φρούριό της.
Οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσει η βία στη Συρία βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς υπάρχει ένας διχασμός ανάμεσα στις δυτικές χώρες, τις χώρες του Αραβικού Κόλπου και την Τουρκία –που όλες τους υποστηρίζουν την αντιπολίτευση– και το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα — που υποστηρίζουν τη Συρία.
Η Αίγυπτος προσπαθεί να διευθετήσει μια τετραμερή διάσκεψη με την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, τους κύριους περιφερειακούς παίκτες στη σύγκρουση. Το Ιράν, μια σιιτική περιφερειακή δύναμη, είναι ο κύριος υποστηρικτής του Άσαντ, ενώ η Σαουδική Αραβία φέρεται να προμηθεύει τους αντάρτες με όπλα.
Το Ιράν κατηγορεί τους εχθρούς του στη Δύση και στον αραβικό κόσμο ότι πυροδοτούν τη σύγκρουση υποστηρίζοντας την αντιπολίτευση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου.
«Το Ιράν έχει τις δικές του απόψεις για την πολιτική διαδικασία στη Συρία και θα προωθήσει αυτές τις απόψεις με το σχηματισμό αυτής της επιτροπής», είπε. «Θεωρούμε πως κάθε ξένη επέμβαση, κάθε τρομοκρατική ενέργεια και κάθε ένοπλο κίνημα στρέφεται εναντίον της επιθυμίας του λαού της Συρίας».
Η ιρανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που συναντήθηκε σήμερα με τον Άσαντ επισκέφθηκε επίσης τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ-Σάραα. Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σάραα εδώ και εβδομάδες, ακυρώνοντας τις φήμες που διέδωσαν ακτιβιστές ότι αποσκίρτησε προς την αντιπολίτευση.