Μήνυμα ελπίδας από τη γενέτειρά του, τους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου, έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος.
Μιλώντας στην Πατριαρχική χοροστασία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του ιστότοπου http://fanarion.blogspot.gr, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εμφανώς συγκινημένος τόνισε-μεταξύ άλλων-ότι «η Ίμβρος έχει μέλλον και δεν έσβησε οριστικώς από τον χάρτη της Ρωμιοσύνης. Έτσι πιστεύουμε όλοι, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε και το μέλλον και η ιστορία δεν θα μας διαψεύσει». Εξέφρασε, δε, την ευχή «οι Ευρωπαίοι και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπέρ του δικαίου, υπέρ της κατισχύσεως της νομιμότητας εναντίον της αδικίας», να θυμούνται πάντοτε και να βοηθούν το πολύπαθο, μαρτυρικό και ταπεινό νησί.
• «Δεν αδικήσαμε κανέναν, αδικηθήκαμε κατάφορα…»
Απευθυνόμενος προς τους δεκάδες Ιμβρίους, αλλά και στους «φίλους της Ίμβρου», που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε χαρακτηριστικά ότι «ήρθαμε για να συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα του νησιού μας» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ιμβριακών Σωματείων, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση των δικαίων των Ιμβρίων.
«Βλέπουμε τους αγώνες τους στα Ευρωπαϊκά όργανα, βλέπουμε την κατανόηση που αυτά επιδεικνύουν για τα απαράγραπτα δίκαια της Ίμβρου όπως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι τα δικαιώματα τα οποία διεκδικούμε κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με αυτά τα εφόδια και τα εχέγγυα δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα έως ότου επανακτήσουμε όλα αυτά τα οποία μας ανήκουν», τόνισε ο κ.κ. Βαρθολομαίος. Και συνέχισε: «Δεν αδικήσαμε κανέναν, αδικηθήκαμε κατάφορα. Υπέστημεν διωγμούς γι’ αυτό και άδειασε το νησί μας από τους Ρωμιούς χριστιανούς, αυτόχθονες γηγενείς κατοίκους, οι οποίοι επί αιώνες ζούσαν εδώ νομοταγείς, ταπεινοί άνθρωποι του μόχθου», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
• Νέα σελίδα για την Ελληνική παιδεία στην Ίμβρο
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στη σημαντική και ευχάριστη, όπως την χαρακτήρισε, εξέλιξη της χορήγησης άδειας από τις Τουρκικές Αρχές για την επαναλειτουργία ενός Ρωμαίικου μειονοτικού σχολείου, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα.
«Άλλη μεγάλη αδικία η κατάργηση της Ελληνικής παιδείας στο νησί μας. Το σχολείο κτηριακώς είναι έτοιμο. Πέρασα σήμερα και το καμάρωσα. Είναι το σχολείο, στο οποίο πέρασα και εγώ τα πέντε πρώτα, από τα είκοσι συνολικά, χρόνια της μαθητικής μου ζωής. Συγκινήθηκα και εδόξασα τον Θεόν που μας έδωσε αυτή την επιπλέον ελπίδα για το αύριο και για το μέλλον της Ίμβρου. Τώρα, επαφίεται σε όλους μας, ο καθένας από την έπαλξή του και ο καθένας με τις δυνατότητες και με τα μέσα που διαθέτει, να στηρίξουμε αυτό το σχολείο», τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Παράλληλα, απεύθυνε έκκληση προς τους Ιμβρίους της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας και μπορούν να επαναπατρισθούν, να παραμερίσουν όλα τα εμπόδια και τους δισταγμούς και να πάνε στο νησί, ώστε τα παιδιά τους να είναι τα πρώτα που θα εγγραφούν στη νέα αυτή περίοδο της Ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο.
«Η Μητρόπολη θα είναι φυσικά στο πλευρό της Κοινότητος Αγίων Θεοδώρων και του σχολείου. Αυτό το σχολείο δεν ανήκει μόνο στην Κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων, ανήκει σε όλη την Ίμβρο και σε όλους τους Ιμβρίους», σημείωσε και διαβεβαίωσε πως και το Πατριαρχείο θα σταθεί στο πλευρό της Κοινότητος και των Ιμβρίων για την στήριξη του σχολείου.
• Θερμό καλωσόρισμα στον Αρχιεπίσκοπο της «γνήσιας ταπεινοφροσύνης»
Αναφερόμενος στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Ιερώνυμο.
«Είναι ο Αρχιεπίσκοπος των χαμηλών τόνων, ο Αρχιεπίσκοπος της φτωχολογιάς, ο Αρχιεπίσκοπος της ταπεινοφροσύνης, της γνησίας, όχι της επιτηδευμένης ταπεινοφροσύνης, της σεμνότητος και απλότητος, πράγμα το οποίο μας θυμίζει τον μακαριστό προκάτοχό μου, Πατριάρχη Δημήτριο, παρά τον οποίο είχα την τιμή και την ευλογία να διακονήσω για 20 χρόνια, όσα ήταν και τα χρόνια της Πατριαρχίας του. Ήταν, όπως και ο Μακαριώτατος, γνησίως ταπεινός, αυθεντικός, ανεπιτήδευτος, γι’ αυτό και είχε κατακτήσει τις καρδιές όχι μόνο του ποιμνίου, αλλά και όλων όσοι τον εγνώρισαν στα αρκετά ταξίδια που έκανε στις διάφορες Εκκλησίες στο εξωτερικό», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, «εγκαρδίως, τιμητικώς, ευγνωμόνως».