Αποσύρθηκαν από την κυριότερη συνοικία που έλεγχαν στο Χαλέπι οι σύροι αντάρτες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και κρίσιμης σημασίας για τη σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο πρόεδρος της Συρίας από την πλευρά του διόρισε νέο επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την αποστασία αυτή την εβδομάδα στην Ιορδανία του πρωθυπουργού του Ριάντ Χιτζάμπ.
Ταυτόχρονα το Ιράν, πιστός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, οργάνωσε στην Τεχεράνη μια σύνοδο διαβούλευσης για την κρίση στη Συρία, παρουσία εκπροσώπων από 29 χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, και το Πακιστάν.
Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL) που είχαν περιχαρακωθεί στο Χαλέπι, τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας, όπου μάχες μαίνονται από τις 20 Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι αποχώρησαν από το ορμητήριο τους στην Σαλαχεντίν λόγω των ιδιαίτερα βίαιων βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του καθεστώτος.
«Κάναμε μια τακτική υποχώρηση από την Σαλαχεντίν. Δεν υπάρχουν πλέον αντάρτες μαχητές λόγω του άνευ προηγουμένου βομβαρδισμού, ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος προελαύνουν στη συνοικία», δήλωσε ο Χουσάμ Άμπου Μοχάμαντ, διοικητής της ταξιαρχίας Ντέρα Ασάχμπα, μίας συνιστώσας του ASL που μάχεται σε αυτόν τον τομέα.
Από την πλευρά του ο Ουασέλ Αγιούμπ, διοικητής της ταξιαρχίας Νουρ αλ-Χακ του ASL, διευκρίνισε απόψε ότι πέντε τάγματα του ASL εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή για να διευκολύνουν την πλήρη απομάκρυνση των μαχητών.
Είπε ότι οι αντάρτες «ενισχύουν» τη «γραμμή αμυνάς» τους στα ανατολικά της Σαλαχεντίν σε ένα τόξο που εκτείνεται από το Ας Σουκάρι, νότια της συνοικίας αυτής, έως το Μπουστάν αλ Κάσρ, δια μέσου του Aλ -Μασάντ (κέντρο).
Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν απόψε εναντίον των συνοικιών όπου βρίσκονται οι αντάρτες, διευκρίνισε ο διοικητής.
Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε διαδηλώσεις την Παρασκευή, ημέρα της προσευχής, με το σύνθημα: “Δώστε μας αντιαεροπορικά όπλα”.
Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό, δήλωσε ότι «ο στρατός προχωρά γρήγορα προς την συνοικία Σέιφ αλ Νταουάλα, αλλά η επόμενη μάχη θα πρέπει να γίνει στο Ας Σουκάρι», προπύργιο των ανταρτών, νοτιότερα.
«Μόνο το 10% των ενισχύσεων του στρατού έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα στη μάχη», πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία είχε νωρίτερα δηλώσει ότι 20.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Χαλεπίου για να διεξάγουν αυτή την κρίσιμη για το καθεστώς μάχη.
Σχεδόν 17 μήνες βίας έχουν προκαλέσει περισσότερους από 21.000 θανάτους στη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), μία ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία, η οποία μόνο για σήμερα ανέφερε 78 νεκρούς, αναμεσά τους 35 αμάχους.
Και ενώ η ροή των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία μεγαλώνει κάθε μέρα, η Γαλλία έστειλε με αεροπλάνο μια στρατιωτική ιατρική ομάδα για να βοηθήσει όσους βρίσκονται στα σύνορα της Ιορδανίας.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου έχουν οδηγήσει “σε μια σημαντική μετακίνηση του πληθυσμού στη Συρία”, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλώντας τις “συριακές αρχές και τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο”.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι περισσότεροι από 276.000 Σύροι διέφυγαν από τις συγκρούσεις, κυρίως στην Ιορδανία, την Τουρκία και το Λίβανο.
Περίπου 2.200 πρόσφυγες διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα τις τελευταίες 24 ώρες, και ο συνολικός τους αριθμός υπερβαίνει πλέον τους 50.000 στην Τουρκία, δήλωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές.