Το Ισραήλ παρέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις αιγυπτιακές αρχές τις σορούς των έξι ενόπλων που σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, ενώ μετείχαν στην επίθεση των κομάντος που έφθασαν από την περιοχή του Σινά στο συνοριακό φυλάκιο Κερέμ Σαλόμ, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.
Αρχικά το Ισραήλ είχε κάνει λόγο για πέντε δράστες τους οποίους εξουδετέρωσε ο στρατός του στην ισραηλινή πλευρά του οδικού σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, μεταξύ του Ισραήλ και της αιγυπτιακής ερήμου του Σινά.
Πριν εξουδετερωθούν από τον ισραηλινό στρατό, οι δράστες της επίθεσης είχαν επιβιβαστεί σε δύο θωρακισμένα οχήματα και πραγματοποίησαν έφοδο εναντίον θέσης του αιγυπτιακού στρατού κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 συνοριοφύλακες.
Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό που υποσχέθηκε να «πάρει εκδίκηση» για τους νεκρούς συνοριοφύλακές του, οι «τρομοκράτες» δράστες της επίθεσης ήταν συνολικά 35 και κατά την έφοδό τους υποστηρίζονταν με ρίψεις οβίδων από τη Γάζα.
Η Αίγυπτος αποφάσισε να κλείσει τον τερματικό σταθμό της Ράφας, στα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Ο τερματικός σταθμός στη Ράφα είναι το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ αυτού του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς και του εξωτερικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Ο επικεφαλής της ισλαμιστικής κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ευθύνεται κατά ένα ή άλλο τρόπο» για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε από ομάδα κομάντος στην περιοχή του Σινά.
«Το Ισραήλ ευθύνεται κατά ένα ή άλλο τρόπο για την επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενοχλήσει τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία και να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα με σκοπό να πληγούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του (ισραηλινού) αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες βράδυ μετά την έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης της Χαμάς.
«Κανένας Παλαιστίνιος δεν θέλει να σκοτώσει τον οποιονδήποτε στην Αίγυπτο. Κάθε επίθεση κατά της ασφάλειας της Αιγύπτου έχει στόχο και την ασφάλεια των Παλαιστινίων. Καλούμε την Αίγυπτο να συζητήσει με τους Παλαιστίνιους όλα τα θέματα αμοιβαίου συμφέροντος».
Η Χαμάς οργάνωσε επίσης καθιστική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία στην Αιγύπτου στη Γάζα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα αυτή καταδικάζοντας την επίθεση.
Οι διαδηλωτές μετείχαν σε «μια προσευχή για τους μάρτυρες» υπό τον Χανίγια. «Απαγορεύεται ρητώς να χύνεται το αίμα των Αιγυπτίων αδελφών μας στο όνομα του Τζιχάντ (ιερού πολέμου) στην Παλαιστίνη», δήλωσε σε ομιλία του ο Γεχία αλ-Σένουαρ, ένα στέλεχος της Χαμάς, τονίζοντας ότι «οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ (ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) συνεχίζουν την αντίσταση στην Παλαιστίνη, όχι όμως σε αιγυπτιακό έδαφος, ούτε με την αιματοχυσία Αιγυπτίων».