Μέσα από μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να προκύψει και κάτι καλό. Όπως στην περίπτωση του καθηγητή ιστορίας Ρόμπερτ Γκούντμαν, από τη Φλόριντα, ο οποίος τον περασμένο Μάιο διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ο 56χρονος άνδρας χρειάστηκε να πάρει αναρρωτική άδεια προκειμένου να ξεκινήσει χημειοθεραπείες ωστόσο οι μέρες της άδειας τελείωσαν τον Ιούλιο και θα έπρεπε είτε να επιστρέψει στα καθήκοντά του είτε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο θεραπειών τον ερχόμενο Οκτώβρη.
«Ήταν κάτι που πραγματικά με φόβισε. Η χημειοθεραπεία σε κάνει χάλια. Αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα με το να σηκώνομαι κάθε μέρα στις 5 το πρωί. Πώς θα μπορούσα να διαχειριστώ τις παρενέργειες που προκαλεί έχοντας γύρω μου παιδιά; Πώς θα μπορούσα να χειριστώ παιδιά που έφερναν στο σχολείο μικρόβια και ιώσεις;», ανέφερε ο καθηγητής ιστορίας στο BBC.
Κι όμως από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση προέκυψε κάτι καλό. Και αυτό είναι η ανθρωπιά και η αγάπη που επέδειξαν οι συνάδελφοί του. O 56χρονος καρκινοπαθής ζήτησε βοήθεια μέσω δημοσίευσης που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook και η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική. «Ζήτησα βοήθεια. Δεν περίμενα ότι θα μου την έδιναν μέσα σε τέσσερις ημέρες», αναφέρει.
Μέσα σε μόλις τέσσερα 24ωρα ο κύριος Γκούντμαν ανακάλυψε ότι συνάδελφοί του καθηγητές του είχαν δωρίσει τόσες ημέρες αναρρωτικής άδειας ώστε όχι μόνο να ολοκληρώσει τον κύκλο χημειοθεραπείας, αλλά και να μπορέσει να ξεκουραστεί και να δώσει με ηρεμία τη μάχη του.
Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα που ισχύει στη Φλόριντα, οι καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν αναρρωτική άδεια ο ένας με τον άλλο ή ακόμα ακόμα και να δωρίσουν τις ημέρες τους, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.
«Με εξέπληξε το πόσο γρήγορα συνέβησαν όλα. Αλλά δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι οι καθηγητές έδωσαν (σ.σ. τις μέρες τους). Οι καθηγητές πάντα δίνουν – είναι ένα επάγγελμα που δίνεις αυτό που κάνουμε», σημειώνει.
Σχεδόν 100 μέρες επιπλέον αναρρωτικής άδειας έχει στη διάθεσή του ο κύριος Γκούντμαν που θα πρέπει να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του τον Ιανουάριο του 2019.
«Είναι εκπληκτικό το πόσοι άνθρωποι θέλησαν να δωρίσουν τις μέρες τους σε εμένα. Θα μπορούσαν να τις κρατήσουν και να τις πληρωθούν όταν βγουν σε σύνταξη σε περίπτωση που δεν τις είχαν χρησιμοποιήσει. Κατά μια έννοια έδωσαν χρήματα από τη σύνταξή τους για να με βοηθήσουν να αναρρώσω. Όταν εκατοντάδες άνθρωποι σε γεμίζουν με την αγάπη τους είναι μια εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή», σημειώνει εμφανώς συγκινημένος ο 56χρονος καθηγητής στο BBC.
«Και δεν είναι μόνο καθηγητές που δώρισαν. Διευθυντές, προσωπικό, υπάλληλοι της καφετέριας. Τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ξέρω, αλλά όλοι μας γνωριζόμαστε γιατί είμαστε σε σχολεία. Είμαστε οικογένεια».