Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα συναντήθηκε στη Λιουμπλιάνα με την κόρη της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, Ευγενία Τιμοσένκο…

Η Ευγενία Τιμοσένκο και ο δικηγόρος της μητέρας της, Σερχίβ Βλασένκο, βουλευτής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, τόνισαν στον κ. Γιάνσα ότι η δικαστική δίωξη και οι πολιτικές πιέσεις των αρχών της Ουκρανίας κατά της πρώην αρχηγού της Πορτοκαλί Επανάστασης ασκούνται ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα το φθινόπωρο.

Ο κ. Γιάνσα επανέλαβε τις εκκλήσεις που απηύθυναν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες προς τις ουκρανικές αρχές για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών πολιτικών ελευθεριών υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επιτρέψουν στην αντιπολίτευση να έχει ίσες ευκαιρίες στις πολιτικές διαδικασίες. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ζήτησε να μην γίνεται κατάχρηση της δικαιοσύνης κατά πολιτικών αντιπάλων.

Η Γιούλια Τιμοσένκο εκτίει ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας και προς το παρόν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε μετά από πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης, όταν Γερμανοί γιατροί την εξέτασαν και έκριναν ότι η κατάσταση της υγείας της είναι κρίσιμη.