Η εισαγγελία του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, αποφάσισε την κατάσχεση έξι παραγωγικών μονάδων της χαλυβουργίας Ilva λόγω της ρύπανσης που προκαλεί.
Κλήσεις για απολογία εστάλησαν σε οκτώ κορυφαία διοικητικά στελέχη του ομίλου Ilva, όπου στις κατηγορίες γίνεται αναφορά, μεταξύ των άλλων και σε δηλητηρίαση υδάτινων πόρων και τροφίμων.
Οι 8.000 εργαζόμενοι της βιομηχανίας κήρυξαν απεργία διαρκείας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας τους.
«Δεν έχει σημασία αν είμαστε εργάτες, υπάλληλοι ή μηχανικοί. Αυτό που μετράει είναι ότι είμαστε ενωμένοι. Θεωρούμε άδικο το συγκεκριμένο μέτρο», δηλώνουν εργαζόμενοι σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Αυτή την ώρα, μεγάλη πορεία εργαζομένων της Ilva κατευθύνεται προς το κέντρο του Τάραντα, νότια του Μπάρι, ενώ έχουν αποκλειστεί όλες σχεδόν οι μεγάλες οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς το κέντρο της πόλης.
Ο περιφερειάρχης Κλάουντιο Σαμαρτίνο μιλώντας στους διαδηλωτές, προσπάθησε να τους πείσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις και ότι η κυβέρνηση της Ρώμης έχει ήδη κινητοποιηθεί για να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η αναβάθμιση των διαδικασιών παραγωγής, με σεβασμό των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος. Το κλίμα όμως παραμένει τεταμένο.
Η υπόθεση Ilva εξετάζεται σήμερα και στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μόντι. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και την βιωσιμότητα της παραγωγής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικών δραστηριοτήτων Κοράντο Πάσερα.
Η κυβέρνηση της Ρώμης ευχήθηκε να υπάρχει επανεξέταση της χθεσινής απόφασης κατάσχεσης των έξι μονάδων παραγωγής της Ilva παράλληλα με την αναγκαία επίλυση των προβλημάτων που εντόπισε η εισαγγελία του Τάραντα.