Με 135 ψήφους κατά και 72 υπέρ το βουλγαρικό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ) και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) κατά της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη βουλγαρική κυβέρνηση για ανεπαρκή πολιτική στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας που είχε συνέπεια να παραταθεί επ΄ αόριστον η επιτήρηση της Βουλγαρίας στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Ήδη συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια επιτήρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που επιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες στους κρίσιμους τομείς αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των δύο χωρών στην ΕΕ, το 2007.

Θα αποδειχθεί, ωστόσο, «πύρρειος νίκη» η αναμενόμενη απόρριψη της νέας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης με τις ψήφους της πλειοψηφίας και εκείνες των «ανεξάρτητων βουλευτών» που ψηφίζουν σε απόλυτη συγχορδία με τους βουλευτές του κυβερνώντος GERB ύστερα από την «αποσκίρτηση» τους από διαφορετικές κεντρώες παρατάξεις και από το εθνικιστικό «Ατάκα» στο τελευταίο χρόνο.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ακολούθησε την πάγια τακτική της, δηλαδή υποβάθμισε ίσως και περιφρόνησε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. «Ανούσια, περιττή και άχρηστη», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, Κρασιμίρ Βέλτσεφ, την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Τόσο στη συζήτηση, όσο και στην ψηφοφορία στη Βουλή «έλαμπε δια της …απουσίας του», ως συνήθως, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

«Η πλέον ουσιαστική τοποθέτησή σας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η παρέμβαση με την οποία η βουλευτής του ΒΣΚ, Μάγια Μανόλοβα ζήτησε δεκαπεντάλεπτο διάλλειμα. Επειδή εσείς δεν έχετε τη συνήθεια να εργάζεστε. Γι’ αυτό και το χάος έδινε το στίγμα της διακυβέρνησης σας τα τελευταία 20 χρόνια και τις συνέπειες της εμείς προσπαθούμε να διορθώσουμε τώρα».

Με αυτόν τον τρόπο απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση ο κ. Βέλτσεφ, ο οποίος επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις καταγγελίες των κυβερνώντων εναντίον της αντιπολίτευσης, ότι επιμένει στην ολοκλήρωση της πολιτικής πρωτοβουλίας της σε μία «άκρως ακατάλληλη στιγμή», κατά τα λόγια του, μετά την πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Μπουργκάς.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η τρομοκρατική ενέργεια θα είναι κύριο θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο συγκάλεσε σήμερα στη Σόφια ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Η βουλευτής των Σοσιαλιστών, Μάγια Μανόλοβα εξέφρασε τη λύπη της, επειδή «η κυβέρνηση δικαίωσε και αυτή τη φορά το ρητό, ότι ο χειρότερος κουφός είναι εκείνος που δεν θέλει να ακούει» με τη συνολική στάση της απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και της Ευρώπης.

«Τόσο η ενωμένη Ευρώπη, όσο και οι Βούλγαροι πολίτες έχουν ανάγκη από μια κυβέρνηση που είναι σε θέση να ακούει κριτική. Προφανώς, αυτό είναι αδύνατον σήμερα στη Βουλγαρία. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε την οποιαδήποτε προσπάθεια να συνομιλήσει μαζί της τον επόμενο 1,5 χρόνο, επειδή η όποια συζήτηση θα γίνεται πια με την επόμενη κυβέρνηση (που θα προκύψει μετά τις τακτικές κοινοβουλευτικές εκλογές το 2013 – σ.σ.)» πρόσθεσε η βουλευτής