Κοινές έρευνες ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ για τις συνθήκες θανάτου του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόσταρ πριν από 8,5 χρόνια.
Όπως ανακοινώθηκε από το συμβούλιο υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Μίλε Γιανακίεσκι παρουσίασε στο Σαράγεβο, στο βόσνιο ομόλογό του, Νταμίρ Χάτζιτς έγγραφο με νέα στοιχεία που σχετίζονται με το δυστύχημα στην περιοχή Ρότιμλια, κοντά στην πόλη Μόσταρ της Βοσνίας, στο οποίο σκοτώθηκαν ο Μπόρις Τραϊκόφσκι, έξι συνεργάτες του και τα δύο μέλη του πληρώματος, μετέδωσε το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Μίλε Γιανακίεσκι, ζήτησε από τον ομόλογό του από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Νταμίρ Χάτζιτς, να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της έρευνας σχετικά με τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.
Την πρόταση αποδέχθηκε ο υπουργός Μεταφορών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αναφέροντας ότι η ολοκλήρωση της έρευνας είναι προς το συμφέρον της χώρας του, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχουν πλέον εικασίες για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ.
Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συμφώνησαν να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας ειδικών από τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ, η οποία έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ετοιμάσει έκθεση για τις συνθήκες συντριβής του προεδρικού αεροπλάνου τύπου Βeechcraft Super King Air 200, στις 26 Φεβρουαρίου του 2004.
Ο πρόεδρος της επιτροπής της ΠΓΔΜ για τις έρευνες, Σοτίρ Κοστόφ σε πρόσφατες δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα στα Βαλκάνια ότι η χώρα του διαθέτει τέσσερα νέα αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στη διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος.
Οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης που είχαν αναλάβει τις έρευνες μετά το δυστύχημα και η δύναμη του ΝΑΤΟ, κατέληξαν στο πόρισμα ότι οι καιρικές συνθήκες και η λανθασμένη εκτίμηση του πιλότου ήταν αιτίες συντριβής του αεροπλάνου και τα βοσνιακά ΜΜΕ επέρριψαν ευθύνες στο γαλλικό απόσπασμα της δύναμης σταθεροποίησης στη Βοσνία (SFOR) μέλη του οποίου έδιναν οδηγίες από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του αερολιμένα του Μόσταρ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υιοθέτησε τον Φεβρουάριο έκθεση ειδικών που εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία για τη συντριβή του αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο του Μόσταρ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, η έκθεση της ομάδας ειδικών που παρήγγειλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ περιέχει νέα στοιχεία για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος και διαφοροποιείται από το επίσημο πόρισμα των βοσνιακών αρχών.