Την επομένη της πιο αιματηρής ημέρας από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, με τουλάχιστον 300 νεκρούς, 177 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Συρία την Παρασκευή.
Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται 119 πολίτες, 13 «πολίτες μαχητές», 7 λιποτάκτες και 38 άνδρες του τακτικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με απολογισμό του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση για να ανακτήσει τον έλεγχο συνοικιών της Δαμασκού που βρίσκονται στα χέρια ανταρτών, ενώ ενεπλάκη σε μάχες χωρίς προηγούμενο στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, σε μια νέα κλιμάκωση της βίας που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πάνε πρόσφυγες στο Λίβανο μέσα σε 48 ώρες.
Μετά την «μάχη για την απελευθέρωση» της Δαμασκού που ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αντάρτες, ο στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση διεξάγοντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις συνοικίες «όπου έχουν διεισδύσει οι τρομοκράτες», σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, «εκκαθάρισε» την συνοικία Μιντάν, κοντά στο κέντρο της πόλης, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις.
Μάχες διεξάγονταν ταυτόχρονα σε πολλές άλλες συνοικίες της συριακής πρωτεύουσας. Στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, σφοδρές μάχες ξέσπασαν επίσης σε πολλές συνοικίες, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο στη σύγκρουση που πολλές πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμοί αποκαλούν πλέον ανεπιφύλακτα με τον όρο «εμφύλιος πόλεμος».
Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε για μια «τελευταία περίοδο 30 ημερών» την αποστολή των 300 άοπλων παρατηρητών του στη Συρία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε στην απόφασή του χθες ότι θα εξετάσει την ενδεχόμενη νέα παράταση της εντολής των παρατηρητών εφόσον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πιβεβαιώσει ότι έχει σταματήσει η χρήση βαρέων όπλων και έχει περιοριστεί το επίπεδο της βίας και από τις δύο πλευρές. Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Λονδίνο χαρακτήρισαν το νέο ψήφισμα ως την τελευταία ευκαιρία για τους παρατηρητές.
Για να γλιτώσουν από τη βία, «πάνω από 18.000» άνθρωποι προσέφυγαν στο γειτονικό Λίβανο, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από την πλευρά της έκανε λόγο για «8.500 ως 30.000 ανθρώπους» που εγκατέλειψαν τη χώρα.
Παρά τη βία, και μετά τις εκκλήσεις των αντικαθεστωτικών ακτιβιστών, διαδηλώσεις μικρής κλίμακας σημειώθηκαν χθες στην Δαμασκό και στη Ντεράα, ενώ οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Χαλέπι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.