Σε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες προχωρά η κυβέρνηση για τη στήριξη των ενστόλων, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη φύση των απαιτητικών καθηκόντων τους. Έτσι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει και κατόπιν συνεννόησης των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τον ερχόμενο Ιούλιο θα ξεκινήσει να χορηγείται επίδομα 100 ευρώ μηνιαίως, ενώ παράλληλα δρομολογείται η κατασκευή 4.000 έως 4.500 κατοικιών για το στρατιωτικό προσωπικό. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν σημαντικά την οικονομική κατάσταση και την ποιότητα ζωής χιλιάδων οικογενειών στρατιωτικών και άλλων ενστόλων.
Ειδικότερα, η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος, καθώς επίσης και αυτή για τη δημιουργία κατοικιών, αποτελούν απάντησε σε ένα πάγιο αίτημα του κλάδου. Οι περικοπές που υπέστησαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία 12 χρόνια, κυρίως μέσα στα μνημονιακά έτη, είχαν προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα η αναγνώριση της προσφοράς τους από την κυβέρνηση να θεωρείται καθυστερημένη μεν, απαραίτητη δε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το νέο επίδομα θα χορηγείται σε 153.240 ένστολους και θα προστεθεί στο Επίδομα Ειδικών Συνθηκών Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά άλλα επιδόματα που ήδη λαμβάνουν όσοι υπηρετούν σε δύσκολες ή επικίνδυνες συνθήκες (όπως π.χ. οι πιλότοι, οι ναρκαλιευτές ή όσοι υπηρετούν στη μεθόριο). Οι δικαιούχοι του επιδόματος κατανέμονται ως εξής:
- 79.677 στρατιωτικοί,
- 52.954 αστυνομικοί,
- 8.161 λιμενικοί,
- 12.448 πυροσβέστες.
Το κόστος του νέου μέτρου ανέρχεται στα 184 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές.
Πέρα από το νέο επίδομα, οι ένστολοι θα δουν πρόσθετες αυξήσεις στις αποδοχές τους το 2025 ως εξής:
- Ιανουάριος: Ενισχυμένες αμοιβές για τις νυχτερινές ώρες εργασίας.
- Απρίλιος: Αύξηση μισθών ανάλογα με τη νέα τιμή του κατώτατου μισθού.
- Ιούλιος: Καταβολή του επιδόματος επικινδυνότητας.
Παράλληλα με τις οικονομικές ενισχύσεις, προγραμματίζεται η κατασκευή 4.000-4.500 κατοικιών για το στρατιωτικό προσωπικό που θα είναι έτοιμες έως το 2030. Μάλιστα, τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου υπεγράφη η κατακύρωση των διαγωνισμών για τις πρώτες 500. Οι κατοικίες αυτές θα δημιουργηθούν σε στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στις οικογένειες των στελεχών. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του κράτους για την κατασκευή κατοικιών αποτελεί έναν κοινωνικά επωφελή σχεδιασμό, που αναμένεται να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση πολλών οικογενειών.
Η κυβέρνηση προσβλέπει, επίσης, στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του στρατιωτικού επαγγέλματος, καθώς εδώ και καιρό καταγράφεται μείωση της στελέχωσης στις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές. Η τάση αυτή προκαλεί ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην επάνδρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και τα νέα μέτρα θεωρούνται κρίσιμα για την ενθάρρυνση περισσότερων νέων να επιλέξουν τη σταδιοδρομία στον τομέα αυτό.
Πάντως, αν και τα μέτρα αυτά χαιρετίστηκαν ως θετικά, οι ένστολοι επισημαίνουν την ανάγκη για πιο ουσιαστικές αλλαγές. Ένα από τα βασικά αιτήματά τους είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στις συντάξεις. Επίσης, ζητείται η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το οποίο έχει εξαγγελθεί από τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.