Η κατάσταση στη Συρία, όπου οι μάχες έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα Δαμασκό, δείχνει να «ξεφεύγει γρήγορα από τον έλεγχο», δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από το Πεντάγωνο.
«Είναι μια κατάσταση που ξεφεύγει γρήγορα από τον έλεγχο και για αυτόν το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να εργαστούμε μαζί με τις άλλες χώρες που συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία για να ασκήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στον (Σύρο πρόεδρο Μπασάρ) αλ Άσαντ ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση», δήλωσε ο Αμερικάνος υπουργός, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του σημείωσε ότι συμμερίζεται “απολύτως” αυτήν την άποψη.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε την τρομοκρατία μετά τη σημερινή επίθεση στη Συρία κατά την οποία σκοτώθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Συρίας και ο γαμπρός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ζήτησε μια πολιτική μετάβαση στη χώρα αυτή.
«Η γαλλική κυβέρνηση, χωρίς να γνωρίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η επίθεση αυτή, πάντα καταδικάζει την τρομοκρατία, το οποίο σημαίνει ότι, με δεδομένο τον βαθμό της βίας, καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο και επείγον να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση, η οποία θα επιτρέψει στον συριακό λαό να έχει μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τις βαθιές του προσδοκίες», δήλωσε ο Φαμπιούς.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η επίθεση αυτή, αλλά πρόκειται για μια ενέργεια που έχει μεγάλη σημασία, καθώς δείχνει το βαθμό της βίας στην οποία έχουν φτάσει ακόμη και στη Δαμασκό», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε εξάλλου ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναμένεται να γίνει ψηφοφορία για μια απόφαση για τη Συρία αργότερα σήμερα.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση που θα εκφράζει την υποστήριξη του ΟΗΕ στην “επανάσταση” στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η συριακή αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή “κρίσιμων” μαχών.
«Για να καθησυχάσουν την αντιπολίτευση, μερικοί από τους εταίρους μας την ενθαρρύνουν (…) Τώρα υπάρχει το ‘Ηφαίστειο της Δαμασκού’, η επιχείρηση ‘μάχη για την πρωτεύουσα’, ‘κρίσιμη μάχη’», σημείωσε ο Λαβρόφ.
«Στο πλαίσιο αυτό, η υιοθέτηση της απόφασης (των δυτικών) θα ήταν μια απευθείας υποστήριξη σε ένα επαναστατικό κίνημα. Αν πρόκειται για θέμα επανάστασης, ο ΟΗΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτό», σημείωσε.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το Κεφάλαιο 7 και τις κυρώσεις», κατέληξε, αναφερόμενος στο Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στο οποίο στηρίζουν οι δυτικοί το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σχέδιο αυτό απειλεί το καθεστώς της Δαμασκού με κυρώσεις ή ακόμη και με προσφυγή στη βία.