Καθεστώς «σημαντικού συμμάχου εκτός NATO» αποφάσισαν να παραχωρήσουν στο Αφγανιστάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι το οποίο θα καταστήσει ευκολότερη για την κυβέρνηση της χώρας αυτής την απόκτηση αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού, δήλωσαν σήμερα αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επρόκειτο να ανακοινώσει την απόφαση αυτή —που λαμβάνει τυπικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα— στην διάρκεια της απροειδοποίητης επίσκεψής της σήμερα στο Αφγανιστάν, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο των δωρητριών χωρών στο Τόκιο.

Οι διεθνείς δωρητές αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα δώσουν 15 δισ. δολάρια ως βοήθεια στο Αφγανιστάν ως το 2015 αύριο.

Στη σύνοδο που πρόκειται να διεξαχθεί στο Τόκιο είναι προγραμματισμένο να λάβουν μέρος 70 χώρες και οργανισμοί, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν αρχικά, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το οποίο επικαλείται έναν μη κατονομαζόμενο Ιάπωνα διπλωμάτη ο οποίος συμμετείχε στις προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις.

Οι υπουργοί και οι διπλωμάτες που θα συμμετάσχουν αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα και μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των μάχιμων ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2014.

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει πως θα αποσύρει τις μάχιμες δυνάμεις της εντός του 2012, ενώ το ένα τρίτο των αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων θα έχει αποχωρήσει ως το Σεπτέμβριο.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς θα είναι παρών στη διεθνή σύνοδο.

Στη σύνοδο του NATO στο Σικάγο τον Μάιο είχε γίνει η δέσμευση να παρέχεται βοήθεια ύψους 4 δισ. δολαρίων ανά έτος στο Αφγανιστάν για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας.

Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση του Καρζάι αναμένεται να υποσχεθεί για άλλη μια φορά να καταπολεμήσει την διαφθορά, να βελτιώσει το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης, να ανατάξει τα δημοσιονομικά της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Το 2012, η αμερικανική βοήθεια υπήρξε “ιδιαίτερα αυξημένη”, φθάνοντας τα 2,3 δισ. δολάρια.

Το 2003, ήταν 1 δισ. δολάρια.

Στη σύνοδο θα λάβει μέρος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.