Με αεροσκάφος cargo ενδέχεται να παραδώσει η Ρωσία, που είναι σύμμαχος της Δαμασκού, στη Συρία τα στρατιωτικά ελικόπτερα και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που την περασμένη εβδομάδα απέτυχε να μεταφέρει δια θαλάσσης, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Τρία ελικόπτερα Mi-25 και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας θα μπορούσαν εύκολα να παραδοθούν στη Συρία με αερομεταφορά» ανέφερε η πηγή αυτή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Η Ρωσία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τη Δαμασκό, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την αντοχή μας στην πίεση της Δύσης που θέλει να σταματήσουμε την στρατιωτική συνεργασία μας με τη Συρία» παρατήρησε αυτή την πηγή, προσθέτοντας ότι μια απόφαση θα ληφθεί σύντομα.

Την περασμένη εβδομάδα, το φορτηγό πλοίο MV Alaed, που εκμεταλλεύεται ένας ρώσος πλοιοκτήτης αναγκάστηκε να διακόψει το ταξίδι του στα ανοιχτά της Σκωτίας, χωρίς να μπορέσει να παραδώσει τα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την αποστολή του.

Αυτό ανάγκασε τη βρετανική εταιρεία που το είχε ασφαλίσει να ακυρώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του, γεγονός που θα εμπόδιζε de facto το πλοίο να εισέλθει σε οποιονδήποτε λιμένα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η Ρωσία είχε παραδεχτεί στις 21 Ιουνίου ότι το πλοίο μετέφερε υλικό αντιαεροπορικής άμυνας και τρία Mi-25 που ανήκουν στη Συρία, και είχαν υποστεί συντήρηση από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς είχε δηλώσει ότι το φορτηγό πλοίο που έπλεε με σημαία της νήσου Κουρασάο (Ολλανδικές Αντίλλες), θα επέστρεφε στο Μουρμάνσκ για να περάσει σε ρωσικό νηολόγιο και να αποφευχθούν οι επιθεωρήσεις.

Το υπουργείο, ωστόσο, δήλωσε την Κυριακή ότι το πλοίο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς το Βλαδιβοστόκ (Άπω Ανατολή), γεγονός που δείχνει ότι δεν θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Συρία.