Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία θα κάνει την ερχόμενη βδομάδα ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια περιοδεία που δεν είναι συνηθισμένη για έναν ρώσο πρόεδρο. Τον πρόεδρο Πούτιν θα συνοδεύσουν περίπου 300 επιχειρηματίες και λοιποί παράγοντες.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο πρόεδρος Πούτιν θα φθάσει στο Ισραήλ την 25η τρέχοντος μηνός, στην πρώτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή αφότου ορκίστηκε τον Μάιο πρόεδρος της Ρωσίας.
Αμέσως, πρόκειται να μεταβεί βορείως του Τελ Αβίβ στη Νετάνια, για να κάνει τα επίσημα αποκαλυπτήρια γλυπτικής σύνθεσης, με θέμα τους στρατιώτες του Κόκκινου στρατού, που συμπράττουν στη νίκη κατά των Ναζιστών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Εν συνεχεία, θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα στην Ιερουσαλήμ με συνδαιτημόνα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ενώ τις εσπερινές ώρες θα δοθεί προς τιμήν του Ρώσου προέδρου δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο.
Την επομένη ημέρα, Τρίτη, ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βηθλεέμ–στη Δυτική ‘Οχθη–όπου θα κάνει τα επίσημα εγκαίνια ενός Ρωσικού πολιτιστικού κέντρου.
Ακολούθως, υπάρχουν στη Ραμάλα προγραμματισμένες συνομιλίες του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Τέλος, είναι προγραμματισμένες συνομιλίες στο Αμάν του προέδρου Πούτιν με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β’.
Πάντως, ο πρόεδρος Πούτιν είχε περιοδεύσει στο Ισραήλ και το 2005, που και πάλι ήταν πρόεδρος της χώρας του–αυτή ήταν η πρώτη περιοδεία Ρώσου προέδρου στο Ισραήλ, που κατέστη ανεξάρτητο στη διάρκεια του 1948.
ΗΠΑ και Ρωσία αποδίδονται σε αγώνα για την απόκτηση ‘σφαίρας επιρροής’ στη Μέση Ανατολή όντας αμφότερα κράτη μέλη του ‘Κουαρτέτου’, όπου ανήκουν επίσης η ΕΕ και ο ΟΗΕ, όταν εδώ και περίπου 24 μήνες ο ειρηνικός διάλογος Ισραηλινών-Παλαιστίνιων έχει αποτελματωθεί, σχολιάζουν ανωνύμως στο Γαλλικό πρακτορείο διπλωματικοί αναλυτές.
Προσθέτουν ότι η περιοδεία Πούτιν θα γίνει, ενώ οι διαπραγματεύσεις των 5+1 μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ,Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας ΟΗΕ συν Γερμανία) με το Ιράν –για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά του στα πυρηνικά– καρκινοβατούν, αλλά και μαίνεται η συριακή πολιτική και ανθρωπιστική κρίση.
Στο Ισραήλ είναι εγκατεστημένοι σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρώην σοβιετικοί πολίτες, γεγονός που “προσδίδει στις διμερείς σχέσεις Μόσχας-Τελ Αβίβ έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα”, καταλήγουν οι ίδιοι αναλυτές.