Αραβικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία σφυροκόπησαν θέσεις των ανταρτών Χούτι στο λιμάνι Χοντάιντα, καθώς ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επιχείρησε να καταλάβει το λιμάνι – κλειδί, στη μεγαλύτερη μάχη ενός πολέμου που δημιούργησε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Ελικόπτερα Apache βομβάρδισαν την ακτή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, καθώς η επιχείρηση πέρασε στη δεύτερη μέρα της.

«Η μάχη πλησιάζει στην περιοχή Αλ Μανζάρ, κοντά στο αεροδρόμιο, και οι άνθρωποι την εγκαταλείπουν τρομοκρατημένοι» σχολίασε στο Reuters ο Mohammed Abdullah, εργαζόμενος στην ελεγχόμενη από τους Χούτι διοίκηση της πόλης. «Η οικογένειά μου έφυγε χθες για τη Σαναά αλλά εγώ έμεινα πίσω για να προστατέψω το σπίτι μας από τις λεηλασίες».

Οι δυνάμεις του συνασπισμού βρίσκονταν μόλις 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής των Εμιράτων στα Ηνωμένα έθνη.

Οι δυνάμεις της Υεμένης που στηρίζονται από τον συνασπισμό πήραν τον έλεγχο της περιοχής al-Durayhmi στα νότια της επαρχίας Χοντάιντα.

Ο ΟΗΕ αγωνίζεται να αποτρέψει τη διαταραχή της εύρυθμης λειτουργίας του αεροδρομίου, που είναι η βασική πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, με 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στο χείλος του λιμού.

Σύμφωνα με διπλωμάτη του ΟΗΕ, πέντε εμπορικά σκάφη ξεφόρτωναν στο λιμάνι.

Ο αραβικός συνασπισμός χτύπησε και την κύριο οδό, που συνδέει το Χοντάιντα με την πρωτεύουσα Σαναά, για να εμποδίσει την άφιξη ενισχύσεων.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική και δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει» δήλωσε στο Reuters δάσκαλος της Χοντάιντα.

Ου Χούτι, που έχουν την υποστήριξη του Ιράν, ελέγχουν τη Σαναά και τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές της Υεμένης. Οι αραβικές χώρες μάχονται από το 2015 να τους απωθήσουν και να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση που έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να περιορίσουν αυτό που θεωρούν ιρανικό επεκτατισμό.

Ο εξόριστος πρόεδρος Abd-Rabbu Mansour Hadi, που ζει στη Σαουδική Αραβία, έφτασε χθες στο Άντεν, στο πρώτο του ταξίδι στην πόλη εδώ και έναν χρόνο. Το Άντεν είναι από το 2015 η προσωρινή έδρα της κυβέρνησής του. «Η νίκη μας στη Χοντάιντα θα είναι η διέξοδος για να ανακτήσουμε την πρωτεύουσά μας και να επεκτείνουμε την επιρροή της κυβέρνησης σε κάθε εκατοστό της χώρας μας» δήλωσε ο ίδιος.

Παρά τους ισχυρούς δεσμούς των ΗΠΑ με τις χώρες- μέλη του συνασπισμού, ειδικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ο πόλεμος στην Υεμένη βρίσκει σφοδρή αντίθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα των ΗΑΕ για βοήθεια στην επιχείρηση στη Χοντάιντα.

Εάν ο συνασπισμός καταλάβει το λιμάνι της επαρχίας, θα πάρει και το πάνω χέρι στον πόλεμο, στον οποίο καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει σημειώσει πρόοδο εδώ και χρόνια. Οι Χούτι έχουν έσοδα 30 με 40 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από το λιμάνι.