Ο διάλογος με τον Ντόναλντ Τραμπ «μπορεί να είναι εποικοδομητικός», εκτίμησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός ομόλογός του ζήτησε την επανένταξη της Ρωσίας στην G7, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, ξέρει να ακούει και να απαντάει στα επιχειρήματα του συνομιλητή του», είπε ο Πούτιν σε μια τηλεοπτική εκπομπή που πρόκειται να μεταδοθεί αύριο Σάββατο. Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ωστόσο μεταδίδουν από σήμερα πολλά αποσπάσματα αυτής της εκπομπής.
«Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι ο διάλογος μπορεί να είναι εποικοδομητικός» με τον Τραμπ, πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί τον Νοέμβριο του 2017 στο Βιετνάμ. Στις αρχές Απριλίου, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Ουσάκοφ ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε προτείνει τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής, το σχέδιο αυτό όμως δεν καρποφόρησε.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ του Καναδά συμφώνησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις προκειμένου να επανενταχθεί η Ρωσία στην Ομάδα αυτή, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Μέρκελ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, είπε επίσης ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς αν θα εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου. Πρόσθεσε όμως ότι αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα είναι μια έντιμη παραδοχή τους ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να επιστρέψει η Ρωσία στην G7, άποψη την οποία φάνηκε να συμμερίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε μια ανάρτησή του στο Twitter.
Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, για την οποία της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες.