Συνομιλίες με το Ιράν ξεκινάει σήμερα στη Βιέννη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενόψει της υπογραφής συμφωνίας που θα επιτρέψει μεταξύ άλλων την πρόσβαση σε στρατιωτική βάση στην οποία ενδέχεται να πραγματοποιήθηκαν έρευνες σχετικές με τα πυρηνικά.
Η συνάντηση αρχίζει στις 11:00 ώρα Ελλάδος στην έδρα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή από πλευράς ΙΑΕΑ, του επικεφαλής των επιθεωρητών Βέλγου Χέρμαν Νάκερτς και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Αργεντινού Ραφαέλ Γκρόσι και από ιρανικής πλευράς του πρεσβευτή του στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ.
Στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία-πλαίσιο που θα επιτρέψει να αποσαφηνιστούν όλα τα θέματα που εγείρονται μετά την ιδιαίτερα επικριτική για το Ιράν έκθεση της ΙΑΕΑ τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο γενικός διευθυντής Ιαπωνίας Γιουκίγια Αμάνο είχε δημοσιοποιήσει σειρά στοιχείων που ανέφεραν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου πριν από το 2003, κάτι που το Ιράκ απέρριψε κατηγορώντας την ΙΑΕΑ ότι δεν είναι αμερόληπτη.
Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρτσίν, στις οποίες η ΙΑΕΑ προσπαθεί εδώ και μήνες να έχει πρόσβαση, αναφέρονται στην έκθεση αυτή. Η ΙΑΕΑ υποψιάζεται ότι σε αυτή τη βάση το Ιράν ίσως είχε πραγματοποιήσει δοκιμές συμβατικής έκρηξης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον πυρηνικό τομέα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.Επίσης εκφράζει ανησυχίες, βασιζόμενη σε εικόνες από δορυφόρο, ότι οι ιρανικές αρχές αυτή την περίοδο καθαρίζουν τις εγκαταστάσεις αυτές από τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Ύστερα από έναν ενθαρρυντικό γύρο συνομιλιών στα μέσα Μαΐου, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Τεχεράνη και επιστρέφοντας ανακοίνωσε την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας.
Η νέα αυτή συνάντηση πραγματοποιείται έξι ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) και του Ιράν.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες το Ιράν να είναι έτοιμο να προβεί σε «συγκεκριμένα βήματα», ενώ οι χώρες της Δύσης ζητούν την αναστολή της ευαίσθητης πυρηνικής δραστηριότητας του εμπλουτισμού κατά 20% ουρανίου από την Τεχεράνη.
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και δεν επιδιώκει την κατασκευή ατομικού όπλου.