Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Βραζιλίας απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος 11 προσώπων, που φέρονται να σχεδίαζαν να ιδρύσουν έναν πυρήνα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Βραζιλία και να αποπειράθηκαν να στρατολογήσουν νεοσύλλεκτους για να πάνε στη Συρία να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ, αναφέρει δικαστικό έγγραφο που περιήλθε την Πέμπτη σε γνώση του Reuters, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η βραζιλιάνικη αστυνομία παρακολουθούσε τους φερόμενους ως οπαδούς του ΙΚ και ειδικά τη δραστηριότητά τους και τα μηνύματα που αντάλλασσαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αφότου η Guardia Civil της Ισπανίας της διαβίβασε αριθμούς τηλεφώνων που βρέθηκαν πάνω σε έναν Βραζιλιάνο, ο οποίος συνελήφθη στην ισπανική επικράτεια και κατηγορείται πως είχε ενταχθεί σε τζιχαντιστικό πυρήνα στη χώρα της Ιβηρικής.
Σε ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων στον ιστότοπο WhatsApp, κάποιοι από τους ύποπτους είχαν συζητήσει σχέδια για τη διάπραξη μιας επίθεσης πανομοιότυπης με εκείνη στη Γέφυρα του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού στο Ρίου ντε Ζανέιρου ή στο Σαλβαντόρ, με στόχο να σκοτωθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι ήταν δυνατόν, αποκαλύπτεται στο έγγραφο.
Οι δύο από τους υπόπτους κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Βραζιλίας· άλλοι πέντε, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο, αποφυλακίστηκαν προσωρινά ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Πολιτείας Γκοϊάς της κεντρικής Βραζιλίας, η οποία άσκησε τις διώξεις.
Αστυνομικοί βρήκαν αυτοσχέδια όπλα στο σπίτι του ενός από τους υπόπτους, ο οποίος είχε αναφέρει σε μηνύματά του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν οπαδός της οργάνωσης Αλ Κάιντα.
Αυτή ήταν η δεύτερη ομάδα μιμητών των τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια.
Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου, το 2016, η βραζιλιάνικη αστυνομία είχε συλλάβει 10 πρόσωπα που φέρονταν να ανήκουν σε μια άτσαλα οργανωμένη ομάδα οπαδών του Ισλαμικού Κράτους και συζήταγαν σχέδια για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Οι βραζιλιάνικες αρχές περιέγραψαν τα μέλη της με τον όρο «εντελώς ερασιτέχνες» και διευκρίνισαν ότι βρίσκονταν σε επαφή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά δεν γνωρίζονταν προσωπικά.