Εκατόν δέκα διαφορετικά καράβια, 2.000 φιγούρες της Αφροδίτης, ταχυδρομικές κάρτες για τα 10.000 χρόνια πολιτισμού της Κύπρου και άλλα πολλά αξιόλογα έργα, ετοιμάστηκαν από δεκάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας κατά την περίοδο της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε.

Οι δημιουργικές εργασίες των εφήβων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν μέσα στον Ιούνιο και σύμφωνα με τον επιθεωρητή Τέχνης, Γιώργο Γαβριήλ, οι κυριότερες δράσεις είναι οι ακόλουθες:

Πολιτιστικό φεστιβάλ
Θα διεξαχθεί από τις 18 μέχρι τις 21 Ιουνίου στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθεί η ιστορία, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις της Κύπρου. Για την πραγματοποίηση του Πολιτιστικού Φεστιβάλ θα χρησιμοποιηθούν εκθεσιακοί χώροι, αίθουσες, πάρκα, δρόμοι και πλατείες της Λευκωσίας. Μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης θα παρουσιάσουν μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, επίδειξη μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά, εκθέσεις με έργα τέχνης, παραδοσιακά παρασκευάσματα, κατασκευές κ.λπ.

Παγκύπριος διαγωνισμός εικαστικών τεχνών

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Η Κύπρος των δέκα χιλιάδων χρόνων ιστορίας και πολιτισμού, στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μέσα από το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ερευνήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου από την ένταξή της στην ΕΕ μέχρι σήμερα, καθώς και τη μελλοντική της εξέλιξη.

Παγκύπριες εργασίες

α) Μέσα από το θέμα «Τα καράβια» και το συμβολισμό που μπορούν να μεταφέρουν, οι μαθητές προβάλουν το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας και προωθούν τον κυπριακό πολιτισμό. Ως αποτέλεσμα έχουν δημιουργηθεί 110 διαφορετικά καράβια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν σύνοδοι και εκδηλώσεις.

β) Οι μαθητές έκαναν τις δικές τους διαφορετικές εικαστικές παρεμβάσεις σε φύλλα μετάλλου κομμένα στο σχήμα της Αφροδίτης των Σόλων. Έτσι έχουν ολοκληρωθεί 2.000 διαφορετικές φιγούρες Αφροδίτης, οι οποίες μπορούν να εκτεθούν.

γ) Για τη δράση «Επίδειξη Μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά» συνεργάστηκαν η διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και ο κλάδος των καθηγητών Τέχνης με το Πανεπιστήμιο Frederick. Τα έργα θα παρουσιαστούν σε επίδειξη μόδας στην οδό Λήδρας, στις 18 Ιουνίου.

δ) Οι μαθητές αποτύπωσαν σε χαρρτόνι μεγέθους ταχυδρομικής κάρτας την εικαστική τους πρόταση για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις φυσικές ομορφιές της Κύπρου.