Υπέρ της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών τάχθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Όπως δήλωσε θεωρεί σημαντικό το Βερολίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς το NATO, ιδίως σε ό,τι αφορά την αύξηση αυτών των δαπανών, ώστε να πλησιάσουν το ποσοστό-στόχο που έχει συμφωνηθεί στους κόλπους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο ανέρχεται στο 2% ΑΕΠ.
«Ο στόχος αυτός δεν είναι φετίχ, αλλά αντανακλά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις στο πεδίο της ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο» επιχειρηματολόγησε η Μέρκελ ενώπιον ανώτατων αξιωματικών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, στην πρώτη της εμφάνιση σε μια εκδήλωση κορυφαίων στελεχών των επιτελείων που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από το 2012.
Η Μέρκελ εξήγησε πως πήγε σε αυτή την εκδήλωση για να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει στις ένοπλες δυνάμεις, την ώρα που ορισμένοι γερμανοί κοινοβουλευτικοί εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο η αύξηση των αμυντικών δαπανών να οδηγήσει σε στρατιωτικοποίηση της γερμανικής κοινωνίας.
Στις τάξεις του «μεγάλου συνασπισμού» της Μέρκελ οι διχογνωμίες εντείνονται για το πόσο, και το πόσο γρήγορα, θα πρέπει να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες ώστε η Γερμανία να προσεγγίσει τον στόχο του NATO.
Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), είπε σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι προβλέψεις για τα έσοδα του κράτους από φόρους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αύξηση των δημοσίων δαπανών μέχρι το 2022, ενώ επισήμανε πως τα διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των επενδύσεων στις ψηφιακές υποδομές και για τη μείωση των φόρων.
Από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε σε κορυφαία στελέχη του γερμανικού στρατού ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν για να φθάσουν περίπου το 1,3% του ΑΕΠ ως το 2019 και αναμένεται να φθάσουν το 1,5% μέχρι το 2025.
Το σημερινό επίπεδο δεν ξεπερνά το 1,2% του ΑΕΠ, κι ακόμη κι αν το ποσοστό που επικαλέστηκε η υπουργός Άμυνας, δεύτερη τη τάξει στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) καλυφθεί, οι γερμανικές δαπάνες θα υπολείπονται αρκετά με βάση το χρονοδιάγραμμα της Ατλαντικής Συμμαχίας ως το 2024.
Η Φον ντερ Λάιεν έχει εναντιωθεί γραπτώς στα σχέδια του Σολτς για τη δημοσιονομική πολιτική. Ο Σολτς έχει εισηγηθεί να αυξηθούν μεν οι δαπάνες για τη Μπούντεσβερ το 2019, αλλά να μειωθούν από εκεί και πέρα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από το Reuters.
Η Μέρκελ είπε στους ανώτατους γερμανούς αξιωματικούς ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αναδιοργανωθούν και να ενισχυθούν, έπειτα από χρόνια μείωσης των δαπανών, ενώ σημείωσε πως δεν υπήρχαν ενστάσεις όταν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ξόδευε το 2,3% του ΑΕΠ της για τις ένοπλες δυνάμεις της την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
«Το 2% δεν είναι φετίχ, δεν έχει καμιά σχέση με τη Μπούντεσβερ, αλλά είναι απαραίτητο για να μας επιτραπεί να καλύψουμε τις ανάγκες των διεθνών αποστολών μας, συν τις ανάγκες για την άμυνα της χώρας και τις ανάγκες της συμμαχίας», είπε η καγκελάριος Μέρκελ.
Ο εσωτερικός διάλογος για τις στρατιωτικές δαπάνες ήδη εγείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης, υποστήριξε η ίδια, ενώ ανέφερε ότι αντιμετωπίζει συχνά σκληρά ερωτήματα για το ζήτημα αυτό.