Με τα γοητευτικά τζαμιά, τα μαγευτικά τοπία, τα αρχαία ερείπια και, γιατί όχι τα χιονοδρομικά κέντρα, η τουριστική βιομηχανία του Ιράν υπέστη «έκρηξη» μετά την πυρηνική συμφωνία του 2015. Οι τουρίστες συρρέουν στη χώρα για να ανακαλύψουν πολιτιστικούς θησαυρούς που δεν έχουν δει τα δυτικά μάτια από την ισλαμική επανάσταση του 1979, με το κόστος της διαμονής τους σχετικά φθηνό
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία προκαλεί φόβους ότι ο τουριστικός τομέας του Ιράν μπορεί να επιστρέψει στην ύφεση.
«Μετά τη συμφωνία παρατηρήσαμε τεράστια αύξηση στον τομέα του τουρισμού – εργάστηκα ως οδηγός όλο το χρόνο», δήλωσε ο Αλί Σεμπάνι, ένας 30χρονος Ιρανός ξεναγός, ο οποίος εργάζεται εδώ και επτά χρόνια στο Ισφαχάν, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, και το Σιράζ, κοντά στην Περσεπόλη, με τα ερείπια του αρχαίου πολιτισμού.
«Πριν [από τη συμφωνία] αν βλέπαμε έναν ξένο τουρίστα, ήταν σαν να βλέπαμε έναν εξωγήινο, κάποιον από το διάστημα, και οι άνθρωποι έτρεχαν να τον δουν για να του μιλήσουν. Οι ξένοι τουρίστες αντιμετωπίζονταν ως διασημότητες- αλλά τώρα είναι λιγότερο αυτό. Έχει γίνει σύνηθες να βλέπεις τουρίστες», προσθέτει.
Αλλά ο Σεμπάνι φοβάται ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου θα αντιστρέψει αυτή την τάση. «Θα μπορούσε να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο. Αν το Ιράν επιστρέψει στις ειδήσεις, ο κόσμος θα διστάζει να ταξιδέψει … Το άλλο πρόβλημα θα ήταν για τους μεγάλους ιρανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες να συνεχίσουν να εργάζονται με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις [λόγω κυρώσεων και τραπεζικών θεμάτων]».
Ο Σεμπάνι εξακολουθεί πάντως να ελπίζει, καθώς -όπως λέει- οι Αμερικανοί αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται το Ιράν, οι οποίοι είναι κυρίως από την Ασία και την Ευρώπη. Σχεδόν οι μισοί ξένοι τουρίστες έρχονται για προσκύνημα στην ιερή πόλη Μασχάντ.
Περισσότεροι από 85.000 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν το Ισφαχάν μόνο σε ένα μήνα πέρυσι, ανέφεραν οι Tehran Times, λέγοντας ότι ήταν ρεκόρ για τα τελευταία 40 χρόνια. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι η έλλειψη επενδύσεων. Στο Iσφαχάν, τον μεγαλύτερο τουριστικό μας προορισμό, έχουμε μόνο δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων», δήλωσε ο Σεμπάνι .
Πέρυσι, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν το Ιράν, το οποίο φιλοξενεί 22 τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο Ali Asghar Mounesan, επικεφαλής της τουριστικής οργάνωσης του Ιράν, δήλωσε ότι η χώρα επιθυμεί να προσελκύσει 20 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως έως το 2025.