Όσο όμορφη κι αν είναι μια μεγάλη πόλη, ιδίως οι πρωτεύουσες, δεν παύουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε αυτές, άλλα μεγαλύτερα και πολύ πιο κρίσιμα για τις ζωές των πολιτών και άλλα μικρότερα.
Πριν χρόνια, το Παρίσι αντιμετώπισε το πρόβλημα με τα πεζοδρόμια και τις πλατείες του να έχουν γεμίσει από τα περιττώματα των κατοικίδιων. Στη συνέχεια αυτό λύθηκε, με τους πολίτες να έχουν καθοριστική συμβολή σε αυτό. Από την άλλη, το Άμστερνταμ αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη συμπεριφορά των κατοίκων του, οι οποίοι μασούν την τσίχλα τους και μετά τη φτύνουν κάτω, σε δρόμους, πεζοδρόμια και όπου αλλού βρουν.
Γενικά, οι Ολλανδοί συνηθίζουν να φτύνουν κάτω την τσίχλα τους. Κάθε χρόνο, στους δρόμους της χωρας μαζεύονται γύρω στα 1,5 εκατομμύρια κιλά μασημένες τσίχλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να τις καθαρίσουν.
Οι Ολλανδοί είναι επινοητικοί άνθρωποι και γεννημένοι επιχειρηματίες. Συνδυασμός των δύο χαρακτηριστικών οδήγησε τις Αρχές της μητροπολιτικής περιοχής του Άμστερνταμ σε μια πρωτότυπη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος: κατασκεύασαν το «Gumshoe», ένα αθλητικό παπούτσι του οποίου η σόλα κατασκευάζεται από ανακυκλωμένες μασημένες τσίχλες.
Το καινούργιο ελαστικό ήταν προϊόν της συνεργασίας της Publicis One και της Gum-Tec. Μάλιστα, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τοπική φίρμα αθλητικών παπουτσιών σχεδίασε το «Τσιχλοπάπουτσο» κατά τρόπον ώστε στο κάτω μέρος της σόλας να είναι ο χάρτης του Άμστερνταμ.
«Το να προσθέσουμε καινούργιους κανονισμούς και περιορισμούς για να μειώσουμε το πρόβλημα της τσίχλας δεν ταιριάζει στην αποστολή που έχουμε» δήλωσε στο Designboom, το στέλεχος της Αρχής που είναι υπεύθυνη για τη μητροπολιτική περιοχή του Άμστερνταμ, Μουστάφα Τανριβέρντι. «Με αυτά τα αθλητικά παπούτσια κάνουμε τον κόσμο μέρος του προβλήματος, ή μάλλον, της λύσης του προβλήματος. Έτσι, ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος» πρόσθεσε.