Τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο Villaggio, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στο κέντρο της Ντόχα, της πρωτεύουσας του Κατάρ, διέταξε ο πρίγκιπας διάδοχος του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χάμαντ Αλ-Θάνι.

Από την πυρκαγιά σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι, εκ των οποίων 13 παιδιά από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική και τραυματίστηκαν 17, οι περισσότεροι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας Χάμαντ Οτμάν Νταχίμι η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, αμέλεια ή τσιγάρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντάλα μπεν Νάσερ Αλ-Θάνι διαβεβαίωσε πως τα συνεργεία διάσωσης έφτασαν στο τεράστιο εμπορικό κέντρο λίγα λεπτά μετά την αναφορά ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά.

Αν και τα συνεργεία διάσωσης και η Πυροσβεστική έφτασαν πολύ γρήγορα στο εμπορικό κέντρο, τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ καταγγέλλουν την έλλειψη κανόνων ασφαλείας που ευθύνεται για τον βαρύ απολογισμό.

«Δεν είναι λογικό ένα τόσο μεγάλο εμπορικό κέντρο όπως το Villaggio να έχει τόσες παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας. Είναι αφύσικο οι άνθρωποι εκεί να περιμένουν χωρίς να κάνουν τίποτε την ίδια στιγμή που οι φλόγες κατάπιναν τα θύματα. Ορισμένοι θα πουν ότι είναι το πεπρωμένο, όμως αυτές οι αμέλειες είναι του επιπέδου ανθρωποκτονίας από πρόθεση», τονίζει η εφημερίδα Al-Raya.

Προς την κατεύθυνση αυτή στρέφεται και η μαρτυρία του νεοζηλανδού δημοσιογράφου Τάρεκ Μπάζλεϊ, ο οποίος επισημαίνει την παντελή έλλειψη ετοιμότητας του προσωπικού μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν υπήρξε κανενός είδους σχεδιασμός, προετοιμασία ή συντονισμός για την απομάκρυνση των ανθρώπων», τόνισε στο Radio New Zealand.