Η 33χρονη Donisha Prendergast και οι δύο φίλες της έφευγαν από ένα σπίτι που είχαν νοικιάσει μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Airbnb στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, όταν είδαν ένα τσούρμο αστυνομικών να τους κυκλώνουν.

Οι τρεις κοπέλες φόρτωναν τα μπαγκάζια στο αυτοκίνητο όταν είδαν τα περιπολικά να τους κόβουν τον δρόμο. Σύμφωνα με την «Daily Mail», ήταν ένας γείτονας αυτός που κάλεσε την αστυνομία. Και το περιστατικό δεν θα είχε συνέχεια αν δεν έκανε λόγο η Prendergast, μια από τις εγγονές του θρύλου Μπομπ Μάρλεϊ, για ρατσιστική συμπεριφορά.

«Αυτά μπορώ να πω για την ώρα», είπε σε ανάρτηση στο Instagram, «Μας περικύκλωσε η αστυνομία γιατί είμασταν μαύροι σε μια γειτονιά λευκών. Λυπάμαι και εξοργίζομαι να βλέπω ότι ο φόβος παραμένει το πρώτο μέρος στο οποίο καταφεύγουν οι αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να υπηρετήσουν και να προστατεύσουν, σε σημείο που το πρωτόκολλο υποκαθιστά την ικανότητά τους να διακρίνουν. Πολλοί έχουν υποφέρει και σκοτωθεί σε τέτοιες στιγμές … Είμαστε δυνατότεροι ενωμένοι. Χρησιμοποιήστε τη φωνή σας μαζικά».

netmv32m

Στο βίντεο μάλιστα που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία απαντώντας στις κατηγορίες, η σκηνοθέτρια Donisha αποκαλύπτει πως είδε τον γείτονα να καλεί την αστυνομία. Και μετά λέει πως αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με την ιδιοκτήτρια της οικίας, ώστε να επιβεβαιώσει στους αστυνομικούς πως είχαν πληρώσει για να μείνουν στο σπίτι της.

Η φίλη της, Kells Fyffe-Marshall, είπε τα ίδια στο Facebook, για τον ανεξήγητο και ρατσιστικό αυτό έλεγχο: «Μας ενημέρωσαν πως υπήρχε ακόμα ένα ελικόπτερο που μας παρακολουθούσε. Απέκλεισαν τη γειτονιά και μας ανάγκασαν να στεκόμαστε στον δρόμο. Τους δείξαμε τα χαρτιά της ενοικίασης και τηλεφωνήσαμε στην ιδιοκτήτρια … και επειδή δεν ήξεραν ποιος ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής, μας προσήγαγαν. Το τραύμα είναι πραγματικό». Η συνέχεια θα δοθεί πιθανότατα στο δικαστήριο, καθώς η εγγονή του Μάρλεϊ είναι αποφασισμένη να τα βάλει με την αστυνομία…