Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή της ότι θα βρει λύσεις με τη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, παρόλο που το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν διαφορετικές απόψεις σε αρκετά ζητήματα καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο.
Παρά τις διαφορές τους, η Γαλλία και η Γερμανία «εξακολουθούν να βρίσκουν κοινές λύσεις», διαβεβαίωσε η γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συζήτησης που έκανε με μαθητές ενός επαγγελματικού Λυκείου του Βερολίνου.
Τα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης «έχουν ασφαλώς ανάγκη από μια περισσότερο στενή πολιτική», δήλωσε, όμως η Γαλλία και η Γερμανία, που θεωρούνται ο κινητήρας της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν τα θέματα μερικές φορές με «διαφορετικό τονισμό», πρόσθεσε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης.
«Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τη γνώμη πως οφείλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, πως οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί», δήλωσε η καγκελάριος, ενώ η Γαλλία επιδιώκει «ίσως να φθάσουμε ταχύτερα σε μια σύγκλιση».
Οι δύο χώρες έχουν στόχο να παρουσιάσουν τον Ιούνιο έναν κοινό οδικό χάρτη για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη μετά το Brexit ενόψει μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για το θέμα.
Όμως δυσκολεύονται να σημειώσουν πρόοδο στα θέματα αυτά, όπως και σ’ εκείνα που θεωρούνται τα πιο επείγοντα και τα πιο εύκολα για να επιλυθούν: την τραπεζική ένωση και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας — η αποστολή του οποίου είναι να βοηθάει χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.
«Συζητούμε πολύ προτάσεις που έγιναν από τον Εμανουέλ Μακρόν και δεν ισχύει επ’ ουδενί ότι οι προτάσεις αυτές συναντούν παντού αντιρρήσεις», δήλωσε σε χωριστή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος υποδέχθηκε σήμερα στο Βερολίνο τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Αυτός ο τελευταίος απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο γαλλογερμανικός κινητήρας έχει βλάβη. «Εργαζόμαστε μαζί μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας που έχει οριστεί από τον (γάλλο) πρόεδρο και την καγκελάριο και έχει στόχο να εκπονηθεί ένας ακριβής οδικός χάρτης για την κοινή δουλειά μας μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου», υπογράμμισε.