Ανίκανο να χαρεί οτιδήποτε δηλώνει το 46% των Γερμανών που κυριεύεται σε καθημερινή βάση από το άγχος και μόνο ένας στους έξι θυμάται κάποια στιγμή που να χαλάρωσε πραγματικά.

Αυτό δείχνει έρευνα που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Spiegel, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» και δικαιώνουν την εικόνα που έχουν πολλοί Ευρωπαίοι για τους Γερμανούς.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από την εταιρεία μάρκετινγκ Rheingold στην Κολωνία καταδεικνύει τα εξής:

-Το 46% των Γερμανών δηλώνουν όλο και περισσότερο ανίκανοι να χαρούν οτιδήποτε λόγω του καθημερινού άγχους και της αίσθησης ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους ζητηθεί κάτι. Το ποσοστό φτάνει το 55%, στους νεαρότερους συμμετέχοντες, που δηλώνουν ότι έχουν χάσει την ικανότητα να νιώθουν καλά.

Δεν μπορούν να απολαύσουν το φαί, το αλκοόλ, τις διακοπές ακόμα και το σεξ, στο οποίο φαίνεται πως ενδιαφέρονται περισσότερο για την επίδοση παρά για την πράξη, κατά την οποία μπορούν να σκέφτονται κάποια ταινία ή διαφημιστικά!

«Το γονίδιο της ευχαρίστησης συνεχώς ατροφεί – ξεχάσαμε να χαιρόμαστε τους εαυτούς μας. Το κλίμα άλλαξε από το 2008. Οι Γερμανοί νιώθουν να καταπιέζονται από την κρίση στην Ευρώπη, «νιώθουν ότι πρέπει να σηκώσουν όλους στις πλάτες τους» γράφουν οι ερευνητές.

-Η στάση τους έναντι της Ελλάδας, είναι επίσης ζηλόφθονη. «Οταν εξοργιζόμαστε με τις υψηλές συντάξεις και τις μεγάλες διακοπές, προφανώς η ζήλια παίζει ρόλο», παρά το ότι δεν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τον “νότιο” τρόπο ζωή» αναφέρει η έρευνα.

-Έχουν και άλλο ένα πρόβλημα οι Γερμανοί. Την τελειομανία τους.

Το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται ικανοποίηση μόνο αφού πετύχει κάτι. Συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μετά από μία ημέρα σκληρής και αποδοτικής δουλειάς, γυρνούν σπίτι χωρίς να μπορούν να πουν τι πέτυχαν. Και αν κάποιος τους πει «εντάξει, χαλάρωσε», νιώθουν ότι η ευχαρίστηση μετατρέπεται και αυτή σε υποχρέωση, αναφέρει η έρευνα.

-Η έρευνα έδειξε επίσης ότι 91% δέχονται ότι αυτό που αξίζει στη ζωή είναι οι απολαύσεις της, αλλά μόλις 15% μπορούν να θυμηθούν κάποιες στιγμές που να άφησαν πίσω τους τις έγνοιες και να αισθάνθηκαν πραγματικά ευτυχείς.

Και το καλύτερο: Είναι προκλητικοί και απίστευτα ζηλιάρηδες. Ένας μοτοσικλετιστής παραδέχθηκε ότι απολαμβάνει να στέκεται δίπλα σε ένα κάμπριο και να το πήζει στα καυσαέρια, πριν φύγει με το «πράσινο».