Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο ηγέτης της Λέγκα Ουμπέρτο Μπόσι, σε συνάντησή τους, αποφάσισαν να συνεχίσουν το κυβερνητικό έργο, ζητώντας από το κοινοβούλιο, την έγκριση των πέντε κύριων προγραμματικών σημείων δράσης που αφορούν το ομοσπονδιακό σύστημα, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το σχέδιο ενίσχυσης του ιταλικού νότου, την αναμόρφωση της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο «Καβαλιέρε» φοβάται ότι η ρήξη που έχει επέλθει με τον πρόεδρο της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι θα μπορούσε να του στερήσει την αναγκαία πλειοψηφία, σε περίπτωση νέων βουλευτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, η συμμαχία Λέγκα-«Λαός της Ελευθερίας» (το κόμμα του πρωθυπουργού) φέρεται να μην μπορεί να εξασφαλίσει άνετη νίκη, σε τρεις, τουλάχιστον, περιφέρειες- κλειδιά: εκείνη της Νάπολης (Καμπανία), της Ρώμης (Λάτιο) και στη Σικελία.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη, οι τριάντα τρεις βουλευτές και δέκα γερουσιαστές που πρόσκεινται στον Τζανφράνκο Φίνι, θα κληθούν να στηρίξουν ή να απορρίψουν, με την ψήφο τους, τα κύρια σημεία του προγράμματος του ιταλού πρωθυπουργού και από τη στάση τους θα εξαρτηθεί και το πρωθυπουργικό μέλλον του.

Σε νέο μήνυμα προς τους υποστηρικτές του, πάντως, ο Μπερλουσκόνι εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «απορρίπτεται κάθε κυβερνητικό πείραμα ευρείας συμμετοχής».

Εκείνο που τονίζουν οι παρατηρητές είναι ότι όπως και να έχει, ο «Καβαλιέρε» δε θέλει να αναλάβει το κόστος της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και αν η συγκεκριμένη εξέλιξη φανεί τελικά η μοναδική λύση, θα κάνει ό, τι μπορεί για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αντιστάθηκε με κάθε δυνατό τρόπο.