Το τουρκικό δικαστήριο της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη επέβαλε ποινές φυλάκισης σε 14 συνεργάτες της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, κρίνοντας τους ενόχους για κατηγορίες περί τρομοκρατίας, δήλωσε ανέφερε ένας από τους δικηγόρους τους.
Σε αυτή τη δίκη, η οποία αναδείχθηκε σε σύμβολο των επιθέσεων σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, 17 συνεργάτες της Cumhuriyet, δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους, κατηγορούνταν ότι βοήθησαν διάφορες «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Κυρίως ότι συνεργάστηκαν με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, κατηγορίες που διαψεύδει ο ίδιος.
Το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τρεις από τους κατηγορουμένους, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο δικηγόρος Οζντέν Οζντεμίρ.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 2,5 έως 7,5 χρόνια φυλάκισης στους εργαζόμενους της εφημερίδας, τόνισε ο Οζντεμίρ. Ένας άλλος κατηγορούμενος στην υπόθεση, που δεν εργαζόταν στην Cumhuriyet, καταδικάστηκε για τις δραστηριότητές του στο Twitter, με την αυστηρότερη ποινή των 10 ετών φυλάκισης, τόνισε ο δικηγόρος.
Ο ερευνητής δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκισης. Με την ίδια ποινή καταδικάστηκε και ο διευθυντής της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντσού.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Cumhuriyet, ο Ακίν Αταλάι καταδικάστηκε σε περισσότερα από 8 χρόνια φυλάκισης.
Το δικαστήριο απεφάνθη επίσης ότι η υπόθεση ενάντια στον Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντή της Cumhuriyet, θα συνεχιστεί ξεχωριστά, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
«Αυτή είναι μια εντελώς παράνομη απόφαση. Στο τέλος, είναι μια πολιτική υπόθεση», δήλωσε ο Οζντεμίρ, σημειώνοντας ότι θα ασκηθεί έφεση στις καταδικαστικές αποφάσεις.
Και οι 14 συνεργάτες της εφημερίδας αφέθηκαν ελεύθεροι, εν αναμονή της εκδίκασης των εφέσεων τους.
Οι εισαγγελείς επιδίωκαν να επιβάλλουν ποινές έως και 43 χρόνια κάθειρξης στο προσωπικό της εφημερίδας, κατηγορώντας τους για «ασύμμετρες πολεμικές μεθόδους» με στόχο τον πρόεδρο Ερντογάν.
Η τουρκική εφημερίδα, από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτει όσα προσάπτουν στους συνεργάτες της χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «παράλογες» και καταγγέλλει μια πολιτική δίκη με στόχο να φιμώσει τα τελευταία ανεξάρτητα ΜΜΕ στην Τουρκία.