Έπειτα από μια κατάληψη που διήρκεσε δύο μήνες, η αστυνομία επενέβη σήμερα για να άρει τον αποκλεισμό του πανεπιστημίου Πολ Βαλερί του Μονπελιέ –στην αιχμή της διαμαρτυρίας κατά του νόμου για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια– το οποίο όμως ήταν σχεδόν άδειο λόγω διακοπών.
Η επιχείρηση ήταν μικρότερου εύρους, ωστόσο, από εκείνην όπου περίπου εκατό μέλη των CRS επενέβησαν την Παρασκευή προκειμένου να άρουν τον αποκλεισμό των πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Τολμπιάκ, εμβληματικού σημείου αυτού του φοιτητικού κινήματος, έπειτα από κατάληψη τριών εβδομάδων.
«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι δεν θα υπήρχε πολύς κόσμος εκεί» σήμερα το πρωί, ανέφερε η νομαρχία της Ερό στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Περίπου 20 αστυνομικοί εισήλθαν στην πανεπιστημιούπολη. Διέθεταν εντάλματα έρευνας για να ερευνήσουν κυρίως τις καταστροφές που είναι σημαντικές και υπολογίζονται από 250.000 έως 300.000 ευρώ», από την προεδρία, πρόσθεσε η νομαρχία.
«Αστυνομική επέμβαση για την άρση του αποκλεισμού του πανεπιστημίου Πολ Βαλερί. 50 αστυνομικοί για… μηδέν φοιτητές», ήταν η αντίδραση του συνδικάτου Solidaire Etudiants 34 στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η επιτροπή κινητοποίησης είχε ωστόσο προβλέψει ότι δεν θα ήταν κανείς», συνέχισε, βλέποντας σε αυτή την ενέργεια μια «γελοιοποίηση», «την ανικανότητα της διεύθυνσης».
Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, η επιτροπή κινητοποίησης είχε αποφασίσει να κρατήσει χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών διακοπών που ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται στις 29 Απριλίου. Οι φοιτητές δήλωσαν ότι θέλουν να «αναλάβουν δυνάμεις» για να ξαναρχίσουν την κατάληψη με την επιστροφή τους.
Η αστυνομία επενέβη επίσης νωρίς σήμερα το πρωί για να απομακρύνει περίπου 40 φοιτητές, που είχαν επιστρέψει έπειτα από διακοπές μίας εβδομάδας, οι οποίοι απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου του Πανεπιστημίου Γκρενόμπλ Αλπ όπου επρόκειτο να διεξαχθούν μαθήματα και εξετάσεις. Η προεδρία του πανεπιστημίου απευθύνθηκε γρήγορα στις δυνάμεις της τάξης που προχώρησαν στην άρση του αποκλεισμού χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Υπήρξε μία προσαγωγή. Η προεδρία εξήγησε ότι ήθελε να διασφαλίσει τη διεξαγωγή των εξετάσεων και τη λειτουργία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και θα αποφασίζει στο εξής κατά περίπτωση για το αν θα καλούνται οι δυνάμεις της τάξης.
Πηγή της νομαρχίας στο Μονπελιέ δήλωσε πως οι αστυνομικοί βρήκαν σήμερα «υλικό» που δείχνει πως το πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί χρησιμοποιείτο ως «βάση οπισθοφυλακής» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ιδίως εκείνης της 14ης Απριλίου που σημαδεύτηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς και από καταστροφές σε καταστήματα. Μετά το τέλος των διαδηλώσεων περίπου 50 πρόσωπα προσήχθησαν από τις αρχές αλλά μόνο σε δύο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για καταστροφές και ένας από αυτά καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών.
Οι φοιτητές που είχαν καταλάβει την πανεπιστημιούπολη από τα μέσα Φεβρουαρίου καθώς και ένα τμήμα του προσωπικού και τα συνδικάτα αμφισβητούν τις κατηγορίες αυτές και καταγγέλλουν μια πολιτική στρατηγική σε εθνικό επίπεδο που έχει σκοπό να «ποινικοποιήσει» το κίνημα κατά του νόμου Βιντάλ, το οποίο κατηγορούν ότι εισάγει ένα σύστημα «επιλογής» για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
Το διοικητικό δικαστήριο του Μονπελιέ είχε δώσει εντολή την Τετάρτη στους καταληψίες του πανεπιστημίου Πολ Βαλερί να «απελευθερώσουν χωρίς καθυστέρηση τους χώρους». Σε αντίθετη περίπτωση, το δικαστήριο είχε εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Πατρίκ Ζιλί να «προχωρήσει αυτεπάγγελτα στην εκδίωξή τους».
«Η νόμιμη ανακατάληψη είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της δημόσιας υπηρεσίας» για τους 20.000 εγγεγραμμένους φοιτητές στο πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί, είχε δηλώσει εκπρόσωπος ης διεύθυνσης ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου ενώ οι φοιτητές είχαν ψηφίσει στα τέλη Μαρτίου τον «επ΄αόριστον» αποκλεισμό του πανεπιστημίου έως την «ανάκληση του νόμου Βιντάλ». Η προεδρία κατήγγειλε επίσης το «σαμποτάζ» των σέρβερ του πανεπιστημίου στις 11 Απριλίου.
Πριν από μία εβδομάδα ο νομάρχης του Ερό είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης.
Τα συνδικάτα Snesup, CGT Université, Sud Education και Solidaires κατήγγειλαν αυτή την «επιλογή της καταστολής».
Φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου αυτού, που υπήρξε ένα από εκείνα από όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις του Μάη του 1968, δηλώνουν ότι παραμένουν δεσμευμένοι στην «ακαδημαϊκή ελευθερία», ένα ιδιαίτερο, συμβολικό καθεστώς που ανάγεται στον Μεσαίωνα και περιορίζει δραστικά την επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.