Το καλοκαίρι θα παραιτηθεί ο αμερικανός πρεσβευτής στο Πακιστάν Κάμερον Μάντερ, μετά από μια θητεία περίπου δύο ετών, όπου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή κρίσεων που επιδείνωσαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Μάντερ ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ τη στιγμή της αμερικανικής στρατιωτικής επιδρομής για το φόνο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το Μάιο του 2011 στο Αμποταμπάντ, στο βόρειο Πακιστάν. Η επιχείρηση είχε γίνει κρυφά από τους Πακιστανούς και τροφοδότησε τη δυσπιστία και τις πικρίες ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες είναι ωστόσο επισήμως σύμμαχες από το τέλος του 2001.
Ο Μάντερ παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, διευκρίνισε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διαψεύδοντας πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες η αποχώρησή του συνδέεται με τις κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Απλώς αποφάσισε να περάσει σε κάτι άλλο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο ο Μάντερ διατήρησε καλές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ, όπως και με την Ουάσινγκτον και οι δύο πρωτεύουσες δεν έχουν «τίποτε να του προσάψουν».
Πηγές προσκείμενες στον Μάντερ δήλωσαν πάντως, ζητώντας να μην κατονομαστούν, ότι ο πρεσβευτής είχε απογοητευθεί βλέποντας τη CIA και το Πεντάγωνο να αποφασίζουν την αμερικανική πολιτική στο Πακιστάν και τη δουλειά του να έχει πλέον περιοριστεί όχι στον προσδιορισμό μιας πολιτικής, αλλά στο να προσπαθεί να συγκρατεί την οργή των Πακιστανών για τις αποφάσεις της CIA και του Πενταγώνου.
Οι αμερικανοί πρεσβευτές υπηρετούν εν γένει για τρία χρόνια, αλλά όταν βρίσκονται σε θέσεις που θεωρούνται δύσκολες, όπως αυτή στο Ισλαμαμπάντ, μπορούν να αποχωρούν έπειτα από δύο χρόνια αν το επιθυμούν.