Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε σχετικά με αμφιλεγόμενες αναφορές του νέου πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ Μάρτιν Τρένεφσκι ότι θα αμφισβητήσει την αρχή της ομοφωνίας και της αλληλεγγύης εντός του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι, να μην επιδοθεί πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Παράλληλα, όπως γράφει μέρος του Τύπου των Σκοπίων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για τις αναφορές αυτές του νέου πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, (SDSM),ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι να αποσύρει τον κ.Τρένεσφσκι από πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του φανερώνουν αντι-νατοϊκή διάθεση και πλήρη άγνοια του τρόπου λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος του SDSM Γκόρνταν Γκεοργκίεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τοποθέτηση του κ. Τρένεφσκι αποκλίνει από τον βασική δέσμευση και στόχο που είναι η ενσωμάτωσή της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και πλήτει τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλυψε το νέο πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της κορυφαίας εθνικής προτεραιότητας για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί από το νέο πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την απαξίωση του κ. Τρένεφσκι για την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

Η αντιπολίτευση επανήλθε, αναφέροντας ότι οι επίμαχες αναφορές του κ. Τρένεφσκι που έγιναν πρόσφατα, κατά την κατάθεσή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της ΠΓΔΜ, ως μέρος της διαδικασίας ανάληψης των καθηκόντων του, δημιούργησαν αλγεινές εντυπώσεις, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, για τις αναφορές αυτές του νέου πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.