Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, έδωσε σήμερα φόρο τιμής στα (περίπου 1.500) θύματα του ναυαγίου του υπερωκεανίου «Τιτανικός», κατά το παρθενικό ταξίδι του στη διάρκεια του Απριλίου του 1912.
Ευρισκόμενος στο λιμάνι Κομπ, πρώην Κουΐνστάουν, στον Ατλαντικό, τον τελευταίο σταθμό του «Τιτανικού» στο πρώτο δρομολόγιο του προς τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Ιρλανδίας εστίασε πάντως στους 123 Ιρλανδούς μετανάστες, που επιβιβάστηκαν από εκεί στο «αβύθιστο» υπερωκεάνιο και από τους οποίους μόνον οι 44 διασώθηκαν.
Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε αφότου προσέκρουσε σε παγόβουνο γύρω στα μεσάνυκτα της 14ης Απριλίου του 1912, πλέοντας στο βόρειο Ατλαντικό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία όλη τη δεκαετία του 1840 ήταν αντιμέτωπη με την πείνα κάτι που, μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, εξώθησε σχεδόν πέντε εκατομμύρια Ιρλανδών να ταξιδέψουν ανεπιστρεπτί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επίσης θύμισε ο πρόεδρος Χίγκινς.
Μάλιστα ο ίδιος έκανε παραλληλισμό του ναυάγιου με την κατάσταση της οικονομίας της Ιρλανδίας δηλώνοντας: «Πρόσφατα, είχαμε την εμπειρία του είδους κρίσης που εκδηλώνεται, όταν κάτι το «αβύθιστο», εν προκειμένω η «κερδοσκοπική οικονομία», δεινοπαθεί όχι μόνον εξαιτίας της συγκυρίας, αλλά και εξαιτίας εσφαλμένων ενεργειών στην αναζήτηση του μεγαλείου».
Στη διάρκεια του Νοεμβρίου πρόπερσι, το Δουβλίνο με την «τρόικα» (ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ) συνήψε εξωτερικό δανεισμό ύψους συνολικώς 85 δισ.ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την κυβέρνηση στο Δουβλίνο προγράμματος μεγάλης οικονομικής λιτότητας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια ιστορία που αφηγήθηκε ο Ιρλανδός πρόεδρος: αυτή αφορά τον «τυχερό» Ιησουΐτη ιερέα Φρανκ Μπράουν, ο οποίος αποβιβάστηκε στο Κομπ από το θρυλικό υπερωκεάνιο.
Τι είχε συμβεί; Ο πατήρ Μπράουν είχε επιβιβαστεί στο Σάουθαμπτον. Εν πλω, ζήτησε τηλεγραφικώς την άδεια από τους προϊστάμενούς του, να συνεχίσει το ταξίδι έως τη Νέα Υόρκη. ‘Ομως η απάντηση ήταν ολιγόλογη και κατηγορηματική: «Αποβιβαστείτε από τον ‘Τιτανικό’ στο επόμενο λιμάνι», το οποίο και έγινε και ο ιερέας επέζησε.