Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έντεκα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Λόντερ, στη νότια Υεμένη, ανάμεσα στο στρατό και στοιχεία της Αλ Κάιντα. Ο αριθμός των θυμάτων, ωστόσο, είναι μεγαλύτερος καθώς σκοτώθηκαν επίσης τρεις πολίτες και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών, οι στρατιώτες έπεσαν «σε ενέδρα που είχαν στήσει τρομοκρατικά στοιχεία της Αλ Κάιντα και ορισμένοι παράνομοι που συνεργάζονται μαζί τους». Το ανακοινωθέν ανέφερε πως σκοτώθηκαν 11 στρατιωτικοί.

Οκτώ από τα θύματα σκοτώθηκαν από αντιαρματική ρουκέτα που έπληξε μετωπικά το θωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με το διευθυντή ασφαλείας στην περιοχή της Λόντερ, Γιάχια αλ-Μπαρκάνι.

Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν, όταν ο στρατός βομβάρδισε κατοικίες κοντά στην αγορά της Λόντερ, απ΄ όπου προέρχονταν τα πυρά που στόχευσαν τους στρατιώτες, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Το ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών υπογράμμισε πως οι επιτιθέμενοι «οχυρώθηκαν σε κατοικίες και ορισμένους τομείς κοντά στην αγορά της Λόντερ». Οι συγκρούσεις, που ήταν εξαιρετικά βίαιες, συνεχίστηκαν για πολλές ώρες γύρω από την κυριότερη αγορά της πόλης, σύμφωνα με κατοίκους.

«Η Λόντερ είναι μια πόλη φάντασμα και βρίσκονται σε εξέλιξη οδομαχίες. Δε γνωρίζουμε αν οι ένοπλοι ανήκουν στην Αλ Κάιντα ή στο Νότιο Κίνημα”, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Η Αλ Κάιντα είναι εγκατεστημένη στην επαρχία Αμπιάν, όπου βρίσκεται η Λόντερ. Χθες δύο Υεμενίτες στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σε συμπλοκές με ενόπλους στην πόλη.

Ένας ηγέτης του Νότιου Κινήματος στην επαρχία Αμπιάν, ο Αϊντάρους Χάκις, διέψευσε κατηγορηματικά πως αυτός ο συνασπισμός κινημάτων της νότιας Υεμένης συνδέεται με τις συγκρούσεις. «Καταδικάζουμε τις πράξεις αυτές και διαβεβαιώνουμε πως το Νότιο Κίνημα δεν προσφεύγει παρά σε ειρηνικά μέσα προκειμένου να αποκτήσει την ανεξαρτησία των κατοίκων του νότου», είπε.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε τη λύπη του για τις δολοπλοκίες του στρατού και κυρίως τον τυφλό βομβαρδισμό με οβίδες αρμάτων μάχης οικιστικών συνοικιών της Λόντερ.