Εκατοντάδες φοιτητές συμμετείχαν σε οργισμένη διαδήλωση εναντίον των «δολοφόνων» και των «βασανιστών» έξω από λέσχη αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου συναντήθηκαν ηλικιωμένοι απόστρατοι για την επέτειο των 48 ετών από το στρατιωτικό πραξικόπημα που εγκατέστησε τη δικτατορία η οποία διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες στη Βραζιλία (1964-1985).

«Στρατιωτικοί! Δειλοί! Περιμένουμε την αλήθεια!», φώναζαν οι διαδηλωτές, ανάμεσα τους συγγενείς θυμάτων της δικτατορίας-ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 400 νεκρούς και εξαφανισθέντες.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες του λατινοαμερικάνικου κώνου, τα εγκλήματα της δικτατορίας στη Βραζιλία, που καλύπτονται από το νόμο περί αμνηστίας του 1979 -η ισχύς του οποίου επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από το ανώτατο δικαστήριο- ουδέποτε έγιναν αντικείμενο δικαστικών διώξεων.

Πάντως πρόσφατα ιδρύθηκε μια επιτροπή αλήθειας από τη Βουλή, γεγονός το οποίο πολλοί στρατιωτικοί αντιμετώπισαν με έντονη δυσφορία.

Η Άνζελα Μπαρόζου, δικηγόρος η οποία έχει συνταξιοδοτηθεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το 1968, ενώ σπούδαζε στη νομική, είχε συλληφθεί μέσα στο πανεπιστήμιο, είχε βασανιστεί και φυλακιστεί για πέντε μήνες.

«Ήθελαν να τους δώσω ονόματα και τελικά με απελευθέρωσαν διότι δεν ανήκα σε κανέναν πυρήνα», είπε.

«Δεν ξεχνάς ποτέ τα βασανιστήρια», πρόσθεσε.

Ο νόμος περί αμνηστίας επέτρεψε την επιστροφή στη χώρα πολλών πολιτικών εξόριστων, αλλά προστάτευσε ταυτόχρονα τους βασανιστές και πολλοί ζητούν την αναθεώρησή του, ανάμεσά τους και το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δείτε βίντεο