Έξι μέλη κυκλώματος πλαστογράφησης και παράνομης πώλησης κροατικών διαβατηρίων, τα οποία κατέληγαν στην κατοχή Βαλκάνιων μαφιόζων, συνελήφθησαν στην Κροατία και προφυλακίστηκαν για 30 μέρες, με απόφαση του δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ.

Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (USKOK) ξεκίνησε εδώ και καιρό έρευνες σε βάρος των έξι υπηκόων Κροατίας ηλικίας 31-58 ετών και ενός Σέρβου 37 ετών, ο οποίος καταζητείται με ένταλμα σύλληψης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο αστυνομικοί, ένας εργαζόμενος στο υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας, δύο εργαζόμενοι στο προξενείο της Κροατίας στην πόλη Τούζλα της Βοσνίας και ένα ακόμη άτομο και κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας, κατάχρηση θέσης και εξουσίας και πλαστογράφηση εγγράφων.

Ο εγκέφαλος του κυκλώματος πλαστογράφησης που προμήθευε μέλη ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος με κροατικά ταξιδιωτικά έγγραφα είναι ένας 58χρονος που έχει κροατική υπηκοότητα και ζει στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Τα μέλη του κυκλώματος «έκλεβαν» την ταυτότητα Κροατών υπηκόων σερβικής εθνικότητας που ζούσαν στη Σερβία ή στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και δεν είχαν διαβατήρια. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Σύνορα».

Ο επικεφαλής του εγκληματολογικού τμήματος της κροατικής αστυνομίας, Βίτομιρ Μπίγελιτς δήλωσε ότι οι συλληφθέντες αποκόμισαν κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία, το κύκλωμα την περίοδο 2006-2010 είχε πουλήσει περισσότερα από 50 διαβατήρια.

Πρόσφατα, κροατικά διαβατήρια είχαν βρεθεί στην κατοχή υπόπτων για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα, συγκεκριμένα σε άτομα που σερβικού υποκόσμου, όπως οι Λούκα Μπόγιοβιτς, Βλαντιμιρ Μιλισάβλιεβιτς και Σίνισα Πέτριτς που συνελήφθησαν στην Ισπανία.