Σε σπείρες από τη Ρουμανία αποδίδονται οι εννέα στις δέκα κλοπές που γίνονται σε ΑΤΜ τραπεζών στη Βρετανία. Οι δράστες χρησιμοποιούν εξελιγμένο εξοπλισμό για να αποκτήσουν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα ανύποπτων θυμάτων.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, οι απατεώνες πιστεύεται πως έφτασαν στη Βρετανία ειδικά για να βάλουν στο στόχαστρό τους τα ΑΤΜ ενώ ετησίως η ζημιά από εγκλήματα που συντελούνται σε σημεία ανάληψης μετρητών αγγίζει τα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι βρετανικές αρχές ταυτοποίησαν 120 Ρουμάνους οι οποίοι συνδέονται με κλοπές σε ΑΤΜ και μάλιστα η πλειονότητά τους προέρχεται από την περιοχή Bacau της Ρουμανίας.

«Το 92% των εγκλημάτων σε ΑΤΜ στη χώρα αποδίδεται σε Ρουμάνους», δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδια μονάδας της αστυνομίας Paul Barnard.

Το πιο σύνηθες έγκλημα είναι η κλωνοποίηση καρτών: οι δράστες τοποθετούν μία μικροσυσκευή που αντιγράφει τα στοιχεία της κάρτας και μία μικρή κάμερα «κλέβει» το ΡΙΝ. Στη συνέχεια περνούν τα στοιχεία σε νέα κάρτα και κάνουν αναλήψεις από το λογαριασμό του άτυχου θύματος.

Η τοποθέτηση του εξοπλισμού στο ΑΤΜ χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό και κατά μέσο όρο οι δράστες κλέβουν περίπου 600 ευρώ από κάθε κλωνοποιημένη κάρτα.

«Οι εγκληματίες διαρκώς εξελίσσουν την τεχνολογία τους για να νικήσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την ασφάλειά τους οι τράπεζες», λέει ο Barnard, «είναι μία διαρκής μάχη να βρούμε ποια θα είναι η επόμενη κατεύθυνση του εγκλήματος».

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας έφεραν μείωση της απάτης μέσω ΑΤΜ κατά 12% από το 2010 στο 2011, που διαμορφώθηκε σε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο οι αρχές προειδοποιούν πως υπάρχουν ακόμα περίπου 1000 σπείρες Ρουμάνων που δρουν στη Βρετανία και υπάρχουν φόβοι για τη δράση τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου δηλώνει πως οι αρχές παρακολουθούν τι γίνεται με τα χρήματα αυτά στη Ρουμανία: «Ξοδεύονται σε πολυτέλειες, ακριβά αυτοκίνητα και πολυτελή σπίτια».

Το 2008 ο Ρουμάνος Adu Bunu από το Bacau καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για την κλωνοποίηση 2.000 καρτών με τις οποίες έκλεψε συνολικά περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι φωτογραφίες που βρήκαν οι αρχές έδειχναν τον μικρό γιο του Bunu να παίζει, αντί για παιχνίδια, με χαρτονομίσματα!

Οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης ένα ολόκληρο «εργοστάσιο ΑΤΜ» με μηχανισμό για κλωνοποίηση καρτών, κλωνοποιημένες κάρτες, μετρητά και κατάλογο με ΑΤΜ. Βρήκαν επίσης τα τραπεζικά στοιχεία 4.000 θυμάτων.