Η κυβέρνηση της Κολομβίας και ο ELN, η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων, θα επαναλάβουν την ερχόμενη εβδομάδα τις επαφές τους προκειμένου να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία, τρεις εβδομάδες μετά τη διακοπή του προηγούμενου κύκλου συνομιλιών, γνωστοποίησε την Παρασκευή ο ELN.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης Γουστάβο Μπελ «θα επιστρέψει την 31η Ιανουαρίου στο Κίτο» και «ελπίζουμε ότι θα έλθει με την εντολή» να αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες προκειμένου να συναφθεί μια νέα συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανέστειλε τη 10η Ιανουαρίου τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN στο Κίτο, στον Ισημερινό, αντιδρώντας σε μια σειρά επιθέσεων των γκεβαριστών ανταρτών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή ενός στρατιωτικού και δύο αστυνομικών. Μία ημέρα νωρίτερα, τα δύο μέρη είχαν αρχίσει συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου 2017.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της που η συγκεκριμένη οργάνωση, που σχηματίστηκε το 1964, εν μέσω ενός αγροτικού ξεσηκωμού, με έμπνευση την επανάσταση στην Κούβα, υπέγραψε μια συμφωνία τέτοιου είδους.
Ο Σάντος, η θητεία του οποίου θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, ελπίζει να κλειστεί με τον ELN μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2016 με την οργάνωση FARC, τη μεγαλύτερη στη χώρα.
Μέσα σε μισό αιώνα η σύρραξη στην Κολομβία, στην οποία ενεπλάκησαν αντάρτες, παραστρατιωτικοί, οι κυβερνητικές δυνάμεις και καρτέλ των ναρκωτικών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, πάνω από 60.000 άλλοι θεωρούνται ως ακόμη και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ 7,4 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν.