Διατεθειμένη να καταλήξει σε συμφωνία για νέα κατάπαυση του πυρός με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης – ELN δηλώνει η κυβέρνηση της Κολομβίας, λίγες ημέρες μετά τους κλυδωνισμούς στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Εάν ο ELN, η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, συναινέσει στην προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και να κηρυχθεί νέα ανακωχή, «η κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο» τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανέστειλε την Τετάρτη τις συνομιλίες με τον ELN, ύστερα από σειρά επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας στρατιωτικός και δύο αστυνομικοί. Μία ημέρα νωρίτερα, οι δύο πλευρές είχαν αρχίσει να συζητούν, στο Κίτο του Ισημερινού, την ανανέωση της εκεχειρίας που είχαν συμφωνήσει και είχε τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, άλλοι τουλάχιστον 60.000 θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια.