Οι χρυσωρύχοι οι οποίοι αναζητούν πολύτιμα μέταλλα χωρίς άδεια των αρχών στο νοτιοανατολικό Περού ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ογιάντα Ουμάλα υποσχέθηκε να τους εντάξει στην επίσημη οικονομία, μία ημέρα αφότου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.
Η κυβέρνηση του Ουμάλα προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές οι οποίοι εναντιώθηκαν στην εκστρατεία για την πάταξη της εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων χωρίς άδεια στην περιοχή Μάδρε δε Διός. Η κυβέρνηση τονίζει ότι η ανεξέλεγκτη εξόρυξη μετάλλων καταστρέφει το περιβάλλον.
Ένας από τους διοργανωτές της κινητοποίησης είπε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαδηλώσεις ως τουλάχιστον την Δευτέρα, όταν εκπρόσωποι των χρυσωρύχων θα λάβουν μέρος σε συνομιλίες με την κυβέρνηση στην πρωτεύουσα.
«Σταματάμε την κινητοποίηση ώσπου να κάνουμε διάλογο στη Λίμα», είπε ο Λουίς Οτσούκα, εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Μεταλλωρύχων της Μάδρε δε Διός, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.
Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες, ανάμεσά τους επτά αστυνομικοί, στην πιο αιματηρή κινητοποίηση στην διάρκεια της θητείας του Ουμάλα.
Το να τερματιστεί η κινητοποίηση χαρακτηρίζεται κλειδί για την κυβέρνηση του Ουμάλα, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιλύσει περίπου 200 διενέξεις για τους φυσικούς πόρους σε εθνικό επίπεδο σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες μετάλλων στον πλανήτη.
Πάνω από 100 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις που σχετίζονταν με τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον στην διάρκεια της πενταετούς προεδρίας του Άλαν Γκαρσία. Τέσσερις έχουν σκοτωθεί αφότου ο Ουμάλα ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάρτιση μιας σειράς διαταγμάτων με σκοπό να ενταχθούν οι περίπου 40.000 άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στον άτυπο τομέα των μεταλλείων στην Μάδρε δε Διός -το προϊόν που εξορύσσουν διακινείται στην μαύρη αγορά- στην επίσημη οικονομία.
«Με τα διατάγματα που θα εγκρίνουμε… θα διευκολύνουμε την διαδικασία της τυποποίησης σε ένα βαθμό ώστε οι μεταλλωρύχοι που δεν έχουν άδεια να ενταχθούν στην επίσημη οικονομία», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Περού ο πρωθυπουργός Όσκαρ Βαλδές.
Οι αρχές είχαν κατασχέσει και κάψει εξοπλισμό και είχε κηρύξει κάθε μεταλλωρύχο που αναζητούσε πολύτιμα μέταλλα χωρίς άδεια παράνομο, προειδοποιώντας ότι θα επέβαλλε ποινές φυλάκισης ώστε να κάμψει κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα χωρίς άδεια. Η Λίμα τονίζει ότι η παράνομη δραστηριότητα μολύνει τα ποτάμια με υδράργυρο, μετατρέπει τεράστιες εκτάσεις της ζούγκλας σε έρημο και δεν προσφέρει κανένα όφελος στις φτωχές περιοχές όπου λαμβάνει χώρα.
«Οι παράνομοι μεταλλωρύχοι δεν πληρώνουν φόρους, δεν προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και ο χρυσός πάει σε άλλους χώρες ως λαθραίο εμπόρευμα», σημείωσε ο Βαλδές.
Την ώρα που η κυβέρνηση του πρώην αριστερού Ουμάλα ο οποίος μετακινήθηκε αισθητά προς το κέντρο στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και αφότου ανέλαβε την προεδρία, ενθαρρύνει την δημιουργία μεγάλων ορυχείων, όπως το σχέδιο Conga της εταιρίας Newmont Mining, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, το οποίο έχει προϋπολογισμό 4,8 δισ. δολαρίων.
Το άνοιγμα του ορυχείου καθυστερεί από τις διαδηλώσεις κατοίκων της περιοχής, που λένε ότι θα καταστρέψει αλπικές λίμνες στο βόρειο τμήμα της Καχαμάρκα.
Το Περού είναι το 6ο μεγαλύτερο κράτος-εξαγωγέας χρυσού διεθνώς και από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χαλκού, ασημιού και ψευδαργύρου στον κόσμο. Από την Μάδρε δε Διός εξορύσσονται περίπου 19 εκατ. γραμμάρια καθαρού χρυσού το χρόνο, ή περίπου το 10 ως 15% της ετήσιας παραγωγής της χώρας.