Διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σιίτες μουσουλμάνοι, συγκρούστηκαν με μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας σε περιοχές σε ολόκληρο το Μπαχρέιν, στην πρώτη επέτειο της εκστρατείας καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση εναντίον του κινήματος που αξίωνε εκδημοκρατισμό στο βασίλειο του Αραβικού Κόλπου.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι νέοι και αστυνομικοί τέθηκαν αντιμέτωποι σε σιιτικές περιοχές περιλαμβανομένων των χωριών Σίτρα, Ντιράζ, Μαλκίγια, Σάαρ, Τζιντχάφς, Τούμπλι και Μπιλάντ αλ Καντίμ, που βρίσκονται σχεδόν όλα εκτός της πρωτεύουσας, Μανάμα.
Οι αστυνομικοί -στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι σουνίτες- έκαναν χρήση δακρυγόνων, βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες. Παρόμοια επεισόδια επαναλαμβάνονται εδώ και μήνες.
Οι συγκρούσεις είχαν περισσότερη ένταση από όση συνήθως εξαιτίας της επετείου της βίαιης καταστολής των περυσινών διαδηλώσεων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αρκετούς τραυματίες ανάμεσα στους διαδηλωτές, οι οποίοι χτυπήθηκαν απευθείας από κάνιστρα δακρυγόνων.
Χιλιάδες σιίτες, που πλειοψηφούν στο βασίλειο όπου κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία και καταγγέλλουν την πολιτική και οικονομική περιθωριοποίησή τους, συμμετείχαν στο κίνημα διαμαρτυρίας το οποίο είχε ξεσπάσει το Φεβρουάριο πέρυσι, μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Το κίνημα αυτό όμως είχε συντριβεί στα μέσα του Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει στρατιωτικό νόμο προσκαλώντας στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τα ξένα στρατεύματα εισήλθαν στο Μπαχρέιν, ένα νησί-κράτος ο τουριστικός και ο τραπεζικός τομέας στο οποίο δεν έχουν συνέλθει ακόμα από τις συνέπειες των ταραχών, την 14η Μαρτίου 2011. Ο στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε την 15η. Έκτοτε, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν χρησιμοποιήσει, βάσει όσων είναι γνωστά, πραγματικά πυρά ξανά.
Η αντιπολίτευση θεωρεί την επέμβαση των στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ επιβολή ξένης κατοχής· η μοναρχία και η κυβέρνηση λένε ότι εντασσόταν σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί να επέμβει το Ιράν για να βοηθήσει τους σιίτες, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει ότι είχε πρόθεση να κάνει.
Το Μπαχρέιν αποτελεί έδρα του αμερικανικού 5ου στόλου και της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Η σουνιτική δυναστεία των αλ Χαλίφα μονοπωλεί την εξουσία, διορίζει την κυβέρνηση και απορρίπτει κάθε αίτημα να δοθεί περισσότερη εξουσία στη βουλή ώστε να νομοθετεί και να διορίζει τις κυβερνήσεις. Θεωρεί τους διαδηλωτές χούλιγκαν και απαιτεί από τους σιίτες πνευματικούς να τους σταματήσουν.