Σε πέντε και τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν δύο νεαροί Λονδρέζοι για την κλοπή των υπαρχόντων ενός τραυματισμένου μαλαισιανού φοιτητή, τον οποίο προσποιούνταν ότι ήθελαν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των ταραχών στη βρετανική πρωτεύουσα τον περασμένο Αύγουστο, μία σκηνή που είχε κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Ο 20χρονος φοιτητής Ασιράφ Χαζίκ Ρόσλι, ο οποίος είχε φθάσει στη Βρετανία ένα μήνα νωρίτερα, είχε δεχθεί επίθεση στις 8 Αυγούστου ενώ πήγαινε να επισκεφθεί έναν φίλο του στο ανατολικό Λονδίνο. Ένας νεαρός τον είχε κτυπήσει στο πρόσωπο, κλέβοντάς του το ποδήλατο.

Εικόνες «ανεβασμένες» από κινητό τηλέφωνο και οι οποίες κυκλοφόρησαν ευρέως στο Διαδίκτυο, δείχνουν τον νεαρό αιμόφυρτο μετά την επίθεση που δέχθηκε να κάθεται σε ένα πεζοδρόμιο, περιστοιχισμένος από μία ομάδα νεαρών. Οι τελευταίοι αυτοί προσποιούνται πως θέλουν να τον βοηθήσουν, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγουν την τσάντα πλάτης του και κλέβουν όλο το περιεχόμενό της.

Το βίντεο αυτό, που είδαν εκατομμύρια χρήστες στο Διαδίκτυο, προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασε την πράξη αυτή. Οι νεαροί έκλεψαν από τον νεαρό φοιτητή την κονσόλα και δύο βιντεοπαιχνίδια, συνολικής αξίας 600 ευρώ.

Ο 22χρονος Ρις Ντόνοβαν, ο οποίος «άδειασε» την τσάντα του φοιτητή, καταδικάσθηκε από το δικαστήριο Γουντ Γκριν του Λονδίνου σε πενταετή φυλάκιση για κλοπή και βιαιοπραγία, καθώς και για ληστεία ενός σουπερμάρκετ.

Ο συνένοχός του Τζον Καφούντα, επίσης 22 ετών, ο οποίος είχε αγκαλιάσει το θύμα προσποιούμενος ότι θέλει να τον βοηθήσει, καταδικάσθηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκισης για κλοπή και εννέα μήνες για βιαιοπραγία.

Παράλληλα, ο δράστης της αρχικής επίθεσης, ο 18χρονος Μπο Ισάγκμπα, είχε καταδικασθεί στις 9 Μαρτίου σε επταετή φυλάκιση, διότι κτύπησε τον φοιτητή στο πρόσωπο, σπάζοντάς του τη σιαγόνα, προτού του κλέψει το ποδήλατο.