Σε 28σέλιδο έγγραφο, προσχέδιο για την έναρξη επίσημων συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, κατέληξαν οι μαραθώνιες δραματικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα CDU/CSU και SPD.
Με τις υπογραφές των τριών αρχηγών, Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς, το έγγραφο τίθεται αυτή την ώρα υπόψη των 39 εκπροσώπων των κομμάτων για την τελική του έγκριση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων και να αποφασίσουν εάν υπάρχει πράγματι έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει την απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη. Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.
Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, σε πλέον ακανθώδη αναδείχθηκαν τα θέματα φορολογικής πολιτικής, μετανάστευσης και προσφύγων. Τα τρία κόμματα συμφώνησαν πάντως στην επιδίωξη ενίσχυσης της ευρωζώνης με στενή συνεργασία με τη Γαλλία, και οι τρεις πλευρές δηλώνουν έτοιμες να ενισχύσουν την γερμανική συμβολή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το Reuters μεταδίδει πως οι τρεις πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι επιθυμούν να μετασχηματίσουν τον μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.