Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνουν ότι είναι «περήφανοι για τις προόδους που έχουν σημειωθεί» στο Αφγανιστάν για την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα, τον περιορισμό της δράσης των Ταλιμπάν και την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων, σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε.

Οι δύο ηγέτες αναφέρονται επίσης στη συνεργασία των δύο κρατών σε αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Washington Post με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κάμερον στις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, ενώ επισημαίνουν ότι η σχέση των δύο χωρών βασίζεται «στην ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που μοιραζόμαστε».

Δύο ημέρες μετά τη σφαγή 16 αμάχων από έναν αμερικανό στρατιώτη στο νότιο Αφγανιστάν, ο Ομπάμα και ο Κάμερον σημειώνουν ότι έχουν κοινές απόψεις όσον αφορά το αφγανικό ζήτημα.

«Καθώς είμαστε οι δύο χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο στη διεθνή αποστολή στο Αφγανιστάν, είμαστε περήφανοι για τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τα στρατεύματά μας για την εξάρθρωση της αλ Κάιντα, τον περιορισμό της δράσης των Ταλιμπάν και την εκπαίδευση των αφγανικών στρατευμάτων» γράφουν οι δύο ηγέτες.

«Όμως, όπως μας υπενθυμίζουν τα πρόσφατα γεγονότα, παραμένει μία δύσκολη αποστολή. Χαιρετίζουμε τις θυσίες των στρατευμάτων μας και στο όνομά τους συνεχίζουμε την αποστολή μας», προσθέτουν.

Ο Ομπάμα και ο Κάμερον αναμένεται να συζητήσουν στη διάρκεια της αυριανής τους συνάντησης στον Λευκό Οίκο μία σειρά δειθνών ζητημάτων, ανάμεσά τους και τη διαδικασία μεταβίβασης τη ευθύνης για την ασφάλεια από τη δύναμη του ΝΑΤΟ στις αφγανικές δυνάμεις, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014.

Η εφημερίδα New York Times είχε αναφέρει σε άρθρο της ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τη δύναμη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, απομακρύνοντας επιπλέον 20.0000 στρατεύματα μέχρι το 2013.