Η πλειοψηφία των Ιαπώνων αντιτίθεται στην επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων τα οποία είναι σήμερα κλειστά για συντήρηση, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Asahi, κάτι το οποίο αντανακλά την μεγάλη δυσπιστία της κοινής γνώμης έναντι της ατομικής ενέργειας μετά την πυρηνική κρίση που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011.
Η κυβέρνηση θέλει να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά ορισμένα από τα πυρηνικά εργοστάσια για να αποφύγει την επαπειλούμενη έλλειψη επαρκούς προσφοράς ενέργειας στην διάρκεια της θερινής περιόδου, όταν η ζήτηση φθάνει στο μέγιστο, καθώς μόλις δύο από τους συνολικά 54 αντιδραστήρες στη χώρα παράγουν ενέργεια. Αυτοί οι τελευταίοι δύο αντιδραστήρες πρόκειται να κλείσουν για εργασίες συντήρησης.
Ο υπουργός Εμπορίου Γιουκίο Εντάνο δήλωσε νωρίτερα ότι μπορεί να μην λειτουργήσει κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ιαπωνία έγκαιρα, πριν από το καλοκαίρι, κάτι που θα σημάνει πως η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειψη ενέργειας που θα ανέλθει κατά εκτιμήσεις στο 10% στις ώρες υψηλής κατανάλωσης τη θερινή περίοδο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, το 57% των Ιαπώνων αντιτίθεται στην επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων και το 80% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τα μέτρα ασφαλείας που επέβαλε η κυβέρνηση.
Η ανησυχία της κοινής γνώμης για την πυρηνική ενέργεια κατέγραψε αλματώδη άνοδο μετά την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι τον περασμένο Μάρτιο, η οποία χαρακτηρίστηκε η χειρότερη του είδους μετά από εκείνη στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας το 1986.
Η κυβέρνηση διεξήγαγε ελέγχους αντοχής στους αντιδραστήρες για να καθησυχάσει την όλο και πιο κυνική κοινή γνώμη. Ωστόσο πολλές τοπικές αυτοδιοικήσεις σε περιοχές όπου φιλοξενούνται πυρηνικοί αντιδραστήρες καλούν να γίνουν πιο εξαντλητικοί έλεγχοι, που να λαμβάνουν υπόψη τι συνέβη στη Φουκουσίμα.
Μετά το περυσινό δυστύχημα η κυβέρνηση τηw Ιαπωνίας εξήγγειλε ότι θα μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια -μέσω της οποίας καλυπτόταν το 30% της ζήτησης ηλεκτρισμού στη χώρα- μεσομακροπρόθεσμα. Για την ώρα το μειούμενο ποσοστό της συμβολής των πυρηνικών εργοστασίων στην ηλεκτροδότηση της Ιαπωνίας ωθεί το Τόκιο να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο για να καλύψει το κενό.